Linkovi

Ovo će biti godina olakšavanja viznog režima


Šef misije Evropske komisije u B i H, Majkl Hemfriz poručio je danas u Banjaluci da ove godine ne treba očekivati ukidanje viza građanima Bosne i Hercegovine najavaljujući da će Evropska Unija ublažiti vizni režim pojedinim kategorijama stanovništva.

Ova godina je ključna za Bosnu i Hercegovinu u procesu pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom i za očekivati je da će ovi pregovori biti završeni do kraja godine. Međutim, ovaj proces ne zavisi samo od državnih institucija nego i od entiteskih Vlada.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, šef misije Evropske komisije u B i H, Majkl Hemfriz. On je izrazio očekivanja da će biti načinjen i progres u ublažavanju viznog režima građanima BiH.

«Ove godine se neće ići ka liberalizaciji viznog režima ili ukidanja viza ali će ovo biti godina olakšavanja viznog režima za studente, poslovne ljude ili lica koja posjećuju svoje porodice u zemljama Evropske Unije,»poručio je Hemfriz.

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik je istakao da je saradnja i približavanje Evropskoj Uniji prioritet nove Vlade Repulike Srpske najavljujući da će ubuduće svake sedmice imati konsultacije sa predstavnicima bosanskohercegovačkog tima za pregovore sa Evropskom Unijom.

Mi ne mislimo da budemo smetnja na evropskom putu. Želimo da poboljšamo šansu Bosne i Hercegovine da dođe do sporazuma o pridruživanju i kao Vlada, i ja kao njen predsjednik, apsolutno ćemo staviti sve potencijale u tu funkciju.»

Šef misije Evropske komisije u B i H, Majkl Hemfriz razgovarao je danas u Banjaluci i sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem te predsjednikom Narodne Skupštine, Igorom Radojičićem.

XS
SM
MD
LG