Linkovi

Samoubistvo Babića ozbiljan udarac haškom tužiteljstvu


Danas mediji komentarišu samoubistvo Milana Babića u haškom zatvoru, naglašavajući,pored ostalog, da je ovaj čin bez presedana ozbiljan udarac haškom tužiteljstvu.

Potvrdjujući tezu da je tužiteljstvo Suda posebno pogodjeno samoubistvom nekadašnjeg predsjednika i premijera samoproglašene Republike Srpska Krajina, britanski mediji podsjećaju da je on bio važan "insider" tužiteljima. Važan svjedok i nekadašnji blizak saradnik Slobodana Miloševića nije bez razloga držan pod "specijalnim tretmanom ' Haškog suda- svjesni da ga njegova svjedočenja čine "otpadnikom" u Sudu nisu željeli čak ni da otkriju gdje je Babić služio ranije odredjenu zatvorsku kaznu od 13 godina.

On je, prema londonskom "Timesu" pružao tužiteljima vrijedne i korisne informacije, što ga je, prema listu, učinilo " tragičnom i izolovanom figurom", neomiljenom kod ostalih zatvorenika haškog zatvora.

"Liberasion" piše da će samoubistvo "srpskog ultranacionaliste" Milana Babića, izazvati polemike i o suvise "tolerantnim" uslovima u pritvorskoj jedinici Suda, dok neki mediji započinju polemiku oko mogućnosti da se i drugi haški zatvorenici odluče na takav korak.

U svakom slučaju, predsjednik Suda, Fausto Pokar naložio je sudiji Kevinu Parkeru iz Australije da hitno provede istragu o okolnostima samoubistva Milana Babića u sudskom pritvoru u Sheveningenu. On je tražio i da uprava pritvora Tribunala sudiji Parkeru pruži svu potrebnu pomoć.

Babić je samoubistvo pocinio juče izmedu 18 i 18,30 u pritvorskoj jedinici gdje je bio privremeno smješten zbog svjedočenja protiv svog nekadašnjeg saradnika Milana Martića. Prema šturom saopštenju Tribunala, on je u inostranstvu služio kaznu od 13 godina zatvora na koju je osudjen pošto je priznao krivnju za progon Hrvata iz Kninske krajine.

XS
SM
MD
LG