Linkovi

Tužba BiH protiv CCG - Zaključen prvi krug iznošenja argumenata


Prvi krug iznošenja argumenata u završnoj raspravi pred Medjunarodnim sudom pravde za tužbu BiH protiv SCG je zaključen.

Umjesto preciziranja iznosa odštete koju BiH traži, u slučaju da se dokaže odgovornost Beograda za počinjeni genocid, bh zastupnici naglašavaju važnost "sudskog utvrdjivanja istine" kao duga pred žrtvama genocida.

Ukoliko dodje do takvog ishoda, jedna od, kako je danas rečeno, "posljedica odgovornosti države za genocid" bi bila i naknada štete. Nju bi pokušali dogvoriti Sarajevo i Beograd, a ako u godinu dana ne dodje do dogovora, odredjivanje visine naknade bi bilo prepušteno Medjunarodnom sudu.

Za bh predstavnike je negiranje počinjenog genocida od strane vlasti u Beogradu direktna posljedica stanja u kojem se ne kažnjavaju počinitelji zločina. Kao primjer za to navode nedavni miting radikala u Beogradu, gdje su hiljade demonstranata uzvikivali parole podrške Ratku Mladiću, optuženom, pored ostalog, za zločin genocida. U isto vrijeme, naglašavaju pravni zastupnici Sarajeva, "Mladić živi u Beogradu, a srpske vlasti odbijaju da ga uhapse.“

Uz to se ukazuje da proglašenje SCG krivom za genocid ne bi značilo i kolektivnu krivnju naroda.

Medjutim, sa druge strane, stav bh zastupnika je da svi gradjani jedne države dijele odgovornost za djela njihovih vlasti i lidera.

Rasprava pred Medjunarodni sudom pravde u Hagu se nastavlja sutra, uvodnim riječima zastupnika SCG.

XS
SM
MD
LG