Linkovi

Tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore ne bi trebalo politizirati


Članovi Predsjedništva Narodne Skuštine i Vijeća Naroda Republike Srpske danas su saopštili da se ove institucije neće ponovo izjašnjavati o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid ali su iznjeli različite stavove o ovom pitanju.

Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid nije dobra za unutrašnje odnose u B i H ali se Narodna Skupština Republike Srpske više neće izjašnjavati o ovom pitanju pošto je ranije zauzela jasan, negativan, stav o tome. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Narodne Skupštine, Igor Radojičić.

«Za Narodnu Skupštinu su validna ova dva dokumenta, zaključci iz 1999.godine i Deklaracija iz 2003.godine kojom je ova tužba označena kao vrlo opasna i neprihvatljiva za Republiku Srpsku.»

Međutim, predsjednik Vijeća naroda, Remzija Kadrić smatra da se Republika Srpska uopšte ne bi trebala baviti ovim pitanjem.

«Republika Srpska ne bi po tom pitanju trebala da tu stvar politizira do kraja. Ona je dovoljno ispolitizirana, 13 godina se na ovu temu politizira. Mislim da je krajnje vrijeme da se politiziranje ovog pitanja završi.»

Slično razmišlja i potpredsjedavajući Vijeća Republike Srpske naroda Pejo Krnjić.

«To je već na sudu.To sud treba da rješava, to mi niti možemo zaustaviti niti možemo pokrenuti, možemo samo da stvaramo nekakve tenzije koje su nam nepotrebne.»

Međutim , potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda ostalih, Miroslav Mikeš ističe da se neke dileme ipak, trebaju razriješiti.

«Ovdje treba jasno da se razgraniči: da li je ovo tužba Bošnjaka protiv države, tada Jugoslavije, odnosno, sada Srbije i Crne Gore ili tužba Bosne i Hercegovine.»

Miroslav Mikeš je poručio da bi rješenje ovog spora trebalo tražiti diplomatskim a ne sudskim putem zbog budućosti svih građana sa ovih prostora.

XS
SM
MD
LG