Linkovi

Sulejman Tihić sa belgijskim kraljem Albertom II


Započinjući višednevnu posjetu Briselu, danas jse predsjedavajući bh Predsjedništva, Sulejman Tihić, susreo sa belgijskim kraljem, Albertom II, a nakon toga je se belgijskom državaom potpisan sporazum o socijalnom osiguraju.

Započinjući posjetu Briselu, simbolično, prijemom kod belgijskog kralja, Alberta II, predsjedavajući bh Predsjedništva je otvorio prvu stranicu prepunog programa susreta u glavnom belgijskom gradu. Kako je naokon sustera rečeno, kralj Albert II je iskazao živo interesovanje za približavanje BiH Evropi, podvlačeći podršku svoje zemlje integracijskom procesu.

Posebno ga je interesovalo funkcionisanje multietničkog društva, kao i angažman zemlje u borbi protiv terorizma.

Nešto kasnije, nakon susreta sa gradskim vlastima Brisela i zvaničnicima belgijske države, dvije strane su potpisale sporazum o socijalnom osiguranju, čime se reguliše ovo pitanjen za bh gradjane koji su svoj radni staž sticali, ili stiču u dvije države.

Za sutra je najavljen susret sa evropskim komesarom za proširenje, Olli Rehnom, a očekuje se da će bh strana tražiti pojašnjenje neočekivano oštrog upozorenja Sarajevu zbog nesaradnje sa Hagom, upozorenja za koje se, medju članovima delegacije, vjeruje da nepravedno dovodi BiH u istu ravan sa SCG kojoj, zbog neprivodjenja pravdi Ratka Mladića, prijeti prekid pregovora sa Briselom.

XS
SM
MD
LG