Linkovi

Crash - film o rasnim napetostima u Los Angelesu, proglašen najboljim filmom


Na sinoćnjoj 78-oj godišnjoj dodjeli Oscara, na svečanosti u Los Angelesu film Crash je odnio nagradu za najbolji film. Tako je priča o rasnim i etničkim trvenjima u Los Angelsu pobjedila nad sagom o ljubavi dvojice kauboja – Brokeback Mountain, koji je nagradjen Oscarom za najbolju režiju.

Slavlje za pobjednike još uvijek traje nakon najveće noći u svijetu zabave. Noć je bila, kao i obično – svega pomalo...kontroverzi, čestitanja...politike, i naravno fabulozne mode.

Bila je to noć sa uobičajenim blještavilom i glamurom...emocionalnim govorima...i nekoliko iznenadjenja.

Crash, film o rasnim napetostima u Los Angelesu, je proglašen najboljim filmom.

Bilo je to iznenadjenje za autore filma Brokebak Mountain, ali je za režiju priče koja je uzbudila duhove u Americi, prikazujući bolnu ljubav dvojice muškaraca, uz to kauboja, Oscara dobio je reditelj porijeklom sa Tajvana, Ang Lee.

Kao što se očekivalo, Philip Seymour je dobio Oscara za najbolju glumu:
Mama budi ponosna, jer se ja tobom ponosim.

Reese Witherspon, koja je dobila Oscara za najbolju žensku ulogu, takodjer se zahvalila roditeljima.

<Ja sam toliko blagoslovena što imam mamu i tatu...bez obzira da li pravim loše ili dobre filmove oni se nikada nisu ustezali da kažu koliko se samnom ponose.>

Glumac George Clooney, koji je nominiran za tri Oscara je osvojio nagradu za najbolju sporednu ulogu u špijunskom CIA trileru «Syriana», i kritikovao je Hollywood da je izgbio istinsku vezu sa stvarnom Amerikom.

George Clooney:
Ova Akedmija, ovi ljudi, su Hattie McDanielu 1939. godine dodjelili Oscara kada su crnci još uvijek sjedili pozadi. Ponosan sam da sam dio ove Akademije.

Rachel Weisz je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, u filmu «The Constant Gardener», u kojem igra engleskinju koja se bori protiv multinacionalnih korporacija u ime osiromašenih seljana istočne Afrike.

Priča iz južno-afričkog Soweta iz 1950-tih – Tsotsi, dobila je Oscara za najbolji inostrani film.

«March of the Pnguins» jedak fancuski film o Antarktiku dobio je Oscara za najbolji dokumentarac, a najbolji animirani proglašen je engleski film «Wallace&Gromit of the Were-Rabbit».

Oscara za životno dijelo ove godine dobio je Robert Altman, reditelj filmova «MASH», «Nahhville», i mnogih drugih.

Ali, možda je najveći pobjednik prošle noći čovjek koji je kući otišao bez Oscara...prvi put voditelj...Jon Stewart.

Jon Stewart:
Imam tužnu vijest. Bjork nije mogla doći, dok je probala haljinu za svečanost dodjele Osara, Dick Cheney ju je upucao.

XS
SM
MD
LG