Linkovi

Pred posjetu predsjednika Busha policija se u Pakistanu sukobila sa demonstrantima


Pakistanske snage sigurnosti su se sukobile s anti-američkim prosvjednicima u glavnom gradu Islamabadu, pred posjet predsjednika Busha toj zemlji.

Svjedoci navode da se policija koristila palicama kako bi rastjerala na stotine prosvjednika koji su danas napuštali džamiju u Rawalpindiju u blizini glavnog grada.

Prosvjednici su nosili natpise kojim su osuđivali predsjednika Busha i kontroverzne karikature božjeg poslanika Muhameda.

Dopisnik Glasa Amerike u Islamabadu navodi da su poliitčke stranke organizirale okupljanja u svim većim gradovima u znak prosvjeda protiv karikatura, ali da su ih islamske stranke kombinirale s prosvjedima protiv posjete gospodina Busha. On kaže da su biznisi u svim većim gradovima zatvoreni.

Oko hiljadu islamskih aktivista je organiziralo protestno okupljanje u Karačiju, gdje je napadač samoubica jučer ubio jednog američkog diplomatu i još tri osobe kod američkog konzulata.

Američki federalni agenti su se pridružili pakistanskim istražiteljima kako bi istražili taj napad. Zvaničnici kažu da su se snage sigurnosti rasporedile u dijelovima iznad Islamabada i da su komandosi zauzeli pozicije na krovovima oko glavnog grada.

Predsjednik Bush je rekao da neće biti zastrašen napadom, dodavši da je važno da on i general Musharaf razgovaraju o kontinuiranoj borbi protiv terorista.

XS
SM
MD
LG