Linkovi

Oskar za filmsku tehniku


U nedjelju 5-tog marta biće dodjeljene ovogodišnje filmske nagrade Oscar, medjutim svijet filmske industrije je već odao priznanje ljudima iza kamera dodjelom Nagrada za nauku i tehniku.

Film još od prvih dana ne čine samo glumci nego i tehnika, dakle brojna ekipa onih koji stoje sa druge strane kamera, i tehničkih dostignuća koja današnji film čine toliko uvjerljivim.

Nagrade za nauku i tehniku američke filmske akadamije dodjeljuju se naučnicima i inžinjerima širom svijeta koji su posebno doprinijeli pravljenju filmova. Ove godine medju nagradjenim su njemački inžinjeri koji su razvili objektiv za filmske kamere, američki tim za kompjuterske grafike i specijalne efekte, i grupa iz Ukrajine koja je proizvela kran i držač kamera kontroliran žiroskopom.

David Grober je dobio nagradu za napravu nazvanu Sistem savršenog horizonta za kamere na pokretnom vozilu. To je korišteno na početku filma Jamesa Bonda – Die Another Day, kao i kod snimanja scena sa trospratnim autobusom u trećem filmu iz serije Harry Potter.

David Grober:
Mi uspjevamo horizont držati stabilnim tako da to ima smisla kada postolje sklizne sa jedne na drugu stranu, naprijed i nazad, jer u stvari vidite autobus i stranice autobusa kako se kreću.

Sid Ganis je predsjednik Akademije za filmsku umjetnost i nauku, koja dodjeljuje Oskara. On kaže da su tehnolozi važan dio filmskog biznisa.

Sid Ganis, predsjednik Akademije za filmsku umjetnost i nauku:
To je Akademija filmske umjetnosti i nauke, i bez tih ljudi, bez učešća nauke u tome mislim da bi filmska umjetnost teško bila to što jeste, tako da je to društvo uzajamnog uvažavanja umjetnosti i nauke, i mi u Akademiji, naravno, odajemo počast naučnicima.

Glumica Rachel McAdams, koja je glumila u prošlogodišnjem filmu The Notebook i Wedding Crashers, bila je domaćica ovogodišnje dodjele naučnih Oskara, i kaže da joj je to iskustvo pomoglo da cijeni tehničku stranu biznisa.

Rahel McAdams, glumcia:
To se strašno brzo razvija, mislim da je jako uzbudljivo za film, to što oni rade, i toga je sve više svakim danom.

Richard Edlund, koji predsjedava Naučnim komitetom Akademije, voli novu tehnologiju, ali kaže da to stvara problem mladjim ljubiteljima filma.

Richard Edlund:
Gledatelji su veoma željni novih interesantnih ideja i vizuelnih iskustava, i zato u tehnologiji traže puteve postizanja takvog iskustva.

Nove kamere, nova tehnologija i suvremeni specijalni efekti su filmu donijeli novu veličanstvenu vizuelnu dimenziju i zbog toga Akademija cijeni ljude iza scene, ali glamurozna dodjela Oscara onima na sceni i dalje privlači najviše pažnje. Tako će biti bez sumnje i ove nedjelje u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG