Linkovi

Amerika i Indija nikada nisu bili bliži nego sada


Predsjednik Bush je je izjavio u Indiji da ta zemlja i Sjedinjene Dražave nisu nikad bili bliži nego sada. U obraćanju indijskom narodu, kojeg je prenosila televizija, sa istorijske utvrde poznate kao Purana Qila u New Delhiju, on je rekao da je suparništvo hladnog rata te dvije demokracije držalo razdvojenim decenijama, ali sada, kako je rekao, one mogu zajednički raditi na transformiranju svijeta.

Po pitanju terorizma, predsjednik Bush je rekao da su Indija i Sjedinjene Države saveznici u borbi protiv terorizma, te da obje zemlje vole slobodu i da će se zajednički boriti protiv terorizma.

Nešto ranije, američki predsjedni je naglasio tu poruku tokom razgovora s mladim poduzetnicima u jednoj biznis školi u gradu Hyderabad; no dok je američki predsjednik govorio, na hiljade muslimana je marširalo ulicama Hyderabada u znak protesta protiv njegove posjete.

Prosvjednici su nosili slike lidera al-Qaide Osame, bin Ladena i spaljivali lutku koje je predstavljala američkog predsjednika. Najmanje četiri osobe su povrijeđene u sukobu s policijom.


U gradu Lucknow, na sjeveru zemlje, prosvjedi su se pretvorili u sukob između hindusa i muslimana u kojem je najmanje jedna osoba poginula, a nepoznat broj ranjen.

Predsjednik Bush se sutra u Pakistanu sastaje s najvišim zvaničnicima te zemlje.


XS
SM
MD
LG