Linkovi

Dezinfekcija vozila koja u BiH dolaze iz Srbije i Crne Gore


Ministasrtvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donijelo je danas odluku o dezinfekciji vozila koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na pojedinim graničnim prelazima iz Srbije i Crne Gore zbog pojave ptičjeg gripa u ovoj zemlji.

Na graničnim prelazima Karakaj i Šepak kod Zvornika od danas je uvedena obavezna dezinfekcija vozila koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije i Crne Gore, zbog preventivne zaštite od ptičjeg gripa, čije je prisustvo od juče i zvanično potvrđeno u ovoj zemlji.

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske vozila iz Srbije i Crne Gore na posebnoj lokaciji prelaze preko natopljene spužve a pripadnici veterinarskih službi vrše dezinfekciju gornjeg dijela vozila.

Ova usluga se naplaćuje 2 i po marke za motocikle, pet konvertibilnih maraka za putničke automobile, za kamione 12 a za autobuse 20 maraka. Najavljeno je da će se slične mjere narednih dana preduzeti i na ostalim graničnim prelazima prema Srbiji i Crnoj Gori.

Inače prethodno su, još 20.februara srbijanske vlasti, nakon pojave ptičjeg gripa kod Jajca uvele slične mjere prilikom ulaska vozila iz Bosne i Hercegovine u Srbiju i Crnu Goru. Sve ovo je izazvalo nezadovoljstvo kod putnika, posebno, kod žitelja pograničnih mjesta s obje strane Drine pošto su troškovi dezinfekcije prilično veliki. Zbog toga je smanjen i prolaz vozila i putnika na ovim graničnim prelazima.

XS
SM
MD
LG