Linkovi

Bombaški napad u Samari “užasan teroristički akt“


U terorističkom bombaškom napadu uništena je kupola Zlatne džamije u Samarri, vjerskom objektu svetom Muslimanima Shitima. U džamiji su pohranjeni posmrtni ostatci nekih potomaka poslanika Muhammada. Džamija je izgradjena u devetom vijeku. Izgradnja zlatne kupole završena je 1904. god.

Hoshyar Zebari, irački ministar vanjskih poslova rekao je novinarima: “An ti-demokratske snage pokušale u sve kako bi gurnule zemlju u gradjanski rat i sektaško nasilje.” Gospodin Zebari je potom dodao: Ovo je najveći problem sa kojim se mi kao Iračani suočavamo i poduzimaju se napori da se to spriječi.

Zamjenik glasnogovornika američkog State departmenta Adam Ereli nazvao je bombaški napad u Samarri “ užasnim terorističkim aktom.”

”Smatram da izaziva zgražanje pripadnika svih vjera, bilo koje vjere, da tako sveto mjesto može biti napadnuto tako objesno i tako divljački. To se jednostavno ne može opisati.“

Gospodin Ereli je izjavio da su strani teroristi “ već neko vrijeme nastojali da podijele Iračane.” “Ali”. Dodao je gospodin Ereli: “Većina iračana je radila na izgradnji države kompromisa, razumijevanja i dijaloga.”


ADAM ERELI: Vidjeli smo kako se taj proces odvijao nizom rasprava- u stvaranju nacrta ustava, referenduma o ustavu, izbora za stalnu vladu i procesa formiranja vlade. Tokom ovih procesa imate one koji nastoje da podijele iračane i ovaj bombaški napad u Samarri je po mom mišljenju još jedan primjer toga. I zato je toliko važno da se mi svi jednoglasno izjasnimo odbacujući to što neprijatelji Iraka i neprijatelji iračkog naroda pokušavaju da učine.

U pismenom saopštenju predsjednik George W. Bush traži ”od svih iračana da budu uzdržani nakon ove tragedije i da postupaju pravedno u skladu sa zakonima i iračkim ustavom”, “Nasilje”, rekao je gospodin Bush ,” će samo doprinijeti onome što su teroristi nastojali postići ovim činom.”

XS
SM
MD
LG