Linkovi

Ko i šta prijeti Amerikancima?


Koliko su sigurne Sjedinjene države? Ko i šta prijeti Amerikancima, njihovim saveznicima i interesima? To su bila neka od pitanja koja su se mogla čuti na kongresnom saslušanju senatskog odbora za oružana pitanja, na kojem je svjedočio i direktor nacionalne obavještajne agencije John Negroponte. Kako izvještava Peter Fedynsky, oružje za masovno uništenje i balističke rakete su bila glavna tema saslušanja.

John Negroponte je članovima senatskog odbora za oružana pitanja rekao da prijetnje Americi uljučuju neprijateljske države, mreže proliferacije, otuđene zajednice, karizmatične pojedince i mikroskopsku gripu. On je rekao da je najveća prijetenja nacionalnoj sigurnosti ipak i dalje terorizam, upozorivši da bi al-Qaida mogla izvesti još jedan veliki napad na Sjedinjene države.

John Negroponte:
Iako je napad s konvencionalnim eksplozivima i dalje najvjerovatniji scenarij, al-Qaida je i dalje zainteresrana da pribavi hemijske, biološke, radiološke i nuklerane materijale i oružje, rekao je gospodin Negroponte. On je dodao da su kontinuiran razvoj i sistemi isporuke druga velika prijetnja za sigurnost Amerikanaca i njihovih saveznika. On je rekao da Iran ima najveći raketni arsenal na srednjme istoku i da nastoji proizvesti nuklerano oružje. Gospodin Negroponte je takodjer naglasio da je tvrdnja Sjeverne Koreje da već posjeduje takvu vrstu oružja vjerovatno tačna.

Tokom saslušanja, demokratska senatorica Hillary Rodham Clinton je kritizirala trenutni američki multilateralni pristup kako bi se ubijedio Pjongjang da odbaci takvo oružje.

”Razočaravajuće je, barem meni, a pretpostavljam i drugima, da smo svoju politiku po pitanju Sjeverne Koreje prebacili na šestostrane razgovore, što zapravo znači prebacivanje u Kinu. Ne smatram da je to pametna odluka.“

Jedan od onih koji je svjedočio je bio general major Michael Maples, koji se nalazi na čelu obavještajne agencije pri ministarstvu odbrane , koji je upozorio da brojne zemlje, uključujući i Kinu, nastoje poboljšati svoje snage po pitanju balističkih raketa.

”Kina i dalje proširuje i modernizira sve kategorije svojih balističkih raketa, kako bi se povećala postojanost i sposobnosti vođenja rata, kako bi se povećale njene sposobnosti zastrašivanja i prevazišle odbrambene raketne sposobnosti.“

John Negroponte je rekao da je u zapadnoj hemisferi postepena konsolidacija demokratskih institucija dominantan pozitivan trend u najvećem dijelu latinske Amerike. Pa ipak, on je izdvojio lidera Venezuele Hugu Chaveza kao jednu od nekoliko radikalnih populističkih ličnosti u nekim latinoameričkim zemaljama koji, kako je rekao, nemaju poštovanja prema demokratskim institucijama i koji se obraćaju svojim pristalicama sa anti-američkom retorikom. Odbor za oružana pitanja je jučer nastavio saslušanje o nacionalnoj sigurnosti koje međutim bilo iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG