Linkovi

Primopredaja vlasti u Republici Srpskoj


Prva sjednica nove Vlade Republike Srpske biće održana već u subotu a sve ono što je bilo pozitivno u radu prethodne Vlade biće nastavljeno. Izjavio je ovo nakon primopedaje dužnosti između prethodnog i sadašnjeg saziva entitetske Vlade novi premijer Republike Srpske, Milorad Dodik najavljujući kao jednu od prvih aktivosti pripremu budžeta za ovu godinu.

«Već u ponedjeljak ili utorak, koliko prostora nam dadne vrijeme, mi ćemo to staviti na dnevni red i, naravno, nakon toga odmah zatražiti sjednicu Narodne Skupštine kako bi smo tamo ponudili budžet, vjerovatno, Zakon o reviziji privatizacije i Zakon o specijanom tužilaštvu koji smo isto najavljivali. Dakle, to planiramo u idućoj sedmici da završimo.»

Milorad Dodik je izrazio i protivljenje Vlade Repblike Srpske prema tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid o čemu se rasprava vodi pred Međunarodni sudom pravde u Hagu.

«Mi smo protiv te tužbe. Mislimo da ona nije adekvatan odraz Bosne i Hercrgovine da u tome nisu učestvovali svi iz Bosne i Hercegvine i da je problematična činjenica da pola Bosne i Hercegovine ne stoji iza takve tužbe.»

Premijer Republike Srpske je saopštio da u procesu pregovora o ustavnim promjenama još uvijek nema dogovora o Predsjedništvu B i H te da bi bilo neophodno da domaće političke snage pokažu da mogu riješiti sporna pitanja.

«Bosna i Hercegovina ne može da bude cjelovita i jedinstvena ukoliko nema u njoj Republike Srpske kao federalne jedinice. Prema tome, ako je neko nezadovoljan unutrašnjom organizacijom nekih drugih prostora neka predloži tu organizaciju. Čak će imati i našu podršku ali ukoliko to zadire u političko-teritorijalna prava Republike Srpske to, apsolutno, nema našu podršku. Prema tome, to je jasno.»

Milorad Dodik se, takođe, založio za smanjenje nadležnosti predstavnika međunarodne zajednice naglasivši da mu se sviđa termin da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja diktature u Evropi, upravo zbog, kako je rekao, neograničene vlasti koje u B i H imaju pojedine međunarodne insttucije.

XS
SM
MD
LG