Linkovi

Danas nije postignut sporazum o ustavnim promjenama u BiH


Pregovori čelnika političkih stranaka u BiH ni danas nisu rezultirali potpisivanjem sporazuma o ustavnim promjenama u BiH. Čelnici Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske narodne zajednice nisu pristali na direktan izbor članova Predsjedništva BiH, odnosno predsjednika i dva potpredsjednika.

Današnjim pregovorima nisu prisustvovali predstavnici Stranke za BiH.

Pregovorima, koji su održani u rezidenciji američkog ambasadora u BiH, prisustvovala je i pomoćnica državnog podsekretara Sjedinjenih Država Nicholasa Burnsa, Rosemary Di Carlo.

Obraćajući se novinarima ona je rekla da se vraća u Washington i da će izvjestiti pomoćnika državnog Sekretara Nicholasa Burnsa, da smo danas imali korisne i produktivne razgovore o ustavnim reformama. Stranački lideri su se složili, osim jednog pitanja. Oni su se dogvorili o paketu reforme parlamenta, o reformi Vijeća ministara, reformi zakona o ljudskim pravima, nadležnosti države i o odredjendim pitanjima koja se tiču Predsjedništva.

Jedno preostalo pitanje je kako birati Predsjedništvo. Druga pitanja koja se tiču Predsjedništva, uključujući nadležnosti i mandat su dogovorena. Razna su rješenja još uvijek na stolu, kada je riječ o izboru Predsjedništva, ona će biti dostavljena Venecijanskoj komisiji na komentar. Partijski lideri će zatim pogledati preporuke Venecijanske komisije, nastaviti razgovore, i uvjerili su nas da će postići dogovor na vrijeme da bi se usvojili zakoni, tako da bi te reforme mogle stupiti na snagu na vrijeme za oktobarske izbore, rekla je Rosemary Di Carlo.

XS
SM
MD
LG