Linkovi

Roman Da Vincijev Kod uskoro na sudu


Kontroverzni roman Da Vincijev Kod i njegov autor Dan Brown uskoro će se naći pred sudom. Neki drugi književnici, naime, tvrde da je autor romana ukrao ideje iz njihove knjige napisane prije više od 20 godina.

Da Vincijev Kod je prodat u više od 30 miliona primjeraka širom svijeta i na listama bestselera se nalazi već tri godine. Dvojica britanskih pisaca Michael Baigen i Richard Leigh tvrde, medjutim, tvrde da je centralna tema Brownovog romana preuzeta iz njihove knjige Sveta Krv i Sveti Gral, objavljene 1982. godine.

U obje knjige iznosi se teorija da su Isus i Marija Magdalena bili vjenčani i da su imali dijete, tako da se Isusova krv očuvala uz pomoć jedne tajne organizacije. Dvojica autora ustvari tuže izavača, kompaniju Random House, ali advokat Paul Herbert kaže da je njihova tužba bez osnova.

HERBERT:
Izdavači tvrde da su samo uzeli poznate špekulacije o Isusu i Mariji Magdaleni i pretočili ih u izvorno književno djelo. Niko nema autorsko pravo na priče o Hristu, i - šta je onda osnova tužbe.

Specijalisti za autorska prava kažu da će ovaj slučaj vjerovatno pojasniti dokle se autorsko pravo može odnositi na nečiji istraživački rad.

CONAN CHITTHAM, SPECIJALISTA ZA AUTORSKA PRAVA:
Ako oni dobiju ovaj slučaj to bi moglo otvoriti sve brane i dovesti do poplave raznih zahtjeva za nadoknadu od ljudi koji kažu da su njihove ideje ukrali neki koji subili uspješniji u njihovoj komercijalizaciji.

Sve u svemu, ovo sudjenje bi moglo čak dovesti i do odlaganja već zakazane premijere dugo čekane filmske verzije Da Vincijevog Koda.

XS
SM
MD
LG