Linkovi

Revizija sporazuma o sigurnosti američkih luka


Administracija predsjednika Busha je sa dobrodošlicom dočekala zahtijev komapnije iz Dubaia za dodatnih 45 dana, za dopunsku analizu sporazuma o preuzimanju nekih sigurnosnih poslova u 6 američkih luka. Predsjednik Bush kaže da bi ta revizija trebala raspršiti zabrinutost američkog Kongresa u vezi kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Medjutim debata oko sigurnosti američkih luka se nastavlja.

Na jučerašnjem saslušanju u Kongresu, američki senatori su uvjeravani od strane administracije predsjednika Busha da nacionalna sigurnost neće doći u pitanja ukoliko brigu o sigurnosti 6 američkih luka preuzme Dubai Ports World, kompanija sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Jay Ahern, unutar američkog Ministarstva za unutarnju sigurnost radi na poslovima Carinske i granične kontrole.

Jay Ahern, Ministarstvo za unutarnju sigurnost SAD:
Sigurnost naših luka je još uvijek odgovornost američke vlade. O toj sigurnosti, u principu, brine Ministarstvo za unutarnju sigurnost sa Obalnom stražom i Carinskom i graničnom kontrolom i kada radimo na unapredjenju strategije to je prije svega u skladu sa našom odlučnošću da održavamo sigurnost zemlje i naših luka.

Senator Olympia Snowe se, medjutim, na saslušanju pozvala na izvještaj Obalne straže, u kojem oni administraciji predsjednika Busha iskazuju zabrinutost da neće moći pouzdano utvrditi da li agencija možda pomaže teroristima.

Olympia Snowe, senator:
U tom smislu me ovaj javnosti dostupan izvještaj i korištenje riječi kao što je “obavještajna praznina”, koja dovodi u pitanje cjelokupni sporazum o potencijalnom udruživanju, činjenica da to potencijalno nosi višestruku ranjivost, to me brine.

Odgovarajućui na to, iz Obalne straže tvrde da je njihova zabrinutost uzeta izvan konteksta, te da su oni sve svoje zabrinutosti iskazali administraciji predsjednika Busha prije nego je sporazum odobren.

U medjuvremenu, na sastanku sa američkim guvernerima u Bijeloj kući, predsjednik Bush nije govorio o kontroverzama koje prate ovo pitanje. U komentaru za javnost on je rekao da sigurnost nacionalnih granica zahtijeva agresivno traganje za demokracijom širom svijeta.

George Bush, predsjednik SAD:
Želio bih da vas mogu izvjestiti da je rat protiv terorizma završen, ali nije. I neprijatelj još uvijek vreba. Oni su opasni ljudi i potrebna je sveobuhvatna strategija da se poraze, i, naravno, dio toga je održavanje naše unutarnje sigurnosti.

XS
SM
MD
LG