Linkovi

Oštre reakcije UN-a i EU na vezanja političke sudbine Kosova i Republke Srpske


U reakciji na stav mandatara vlade RS, Milorada Dodika da nije lako objasniti dva različita rješenja za dvije gotovo identične etničke i političke situacije, Republiku Srpsku i Kosovo, zvaničnici EU jasno naglašavaju- BiH je država medjunarodno priznatih granica i političkog identiteta, zemlja čija sudbina nikako ne zavisi od rješenja kosovskog pitanja.

Danas se u Briselu sa dvije strane, UN i EU oštro reaguje na pokušaje vezanja političke sudbine Kosova i Republke Srpske- specijalni predstavnik generalnog sekretara za Kosovo, Soren Jessen-Pettersen, rekao je danas za BH Radio 1, nakon susreta u Vijecću EU, da nikako ne vidi vezu izmedju situacija i rješenja pitanja Kosova i Republike Srpske.

"Nisu mi poznate te izjave i ne vidim nikakve veze sa Kosovom- vrlo su jasni principi koji vode razgovore o konaccnom statusu- nema povratka na situaciju prije marta 1999. godine, nema podjele Kosova, niti njegovog udruživanja sa susjedima. To će nas voditi, a ne ono što kažu u Republici Srpskoj ili bilo gdje drugdje i ne mislim da bilo ko treba da brine zbog toga".

Na tvrdnje mandatara nove vlade RS, Milorada Dodika, iznijete u izjavi medijima u regionu o postojanju različitih rješenja za, po njemu, dvije gotovo identične situacije- Kosovo i RS, reagovali su danas i iz kabineta visokog predstavnika EU, Javiera Solane.

Glasnogovornica, Cristina Gallach:
"Bez sumnje da treba da insistiramo na granicama jer su granice BiH jasno odredjene i medjunarodno priznate. Rezultat voog bolnog i teškog procesa odredjivanja budućnosti Kosova ne smije imati bilo kakvog uticaja na teritorijalni integritet BIH, njene granice i institucije. Riječ je o dva raziličita pitanja i kosovski proces će imati uticaja samo na Kosovo".

XS
SM
MD
LG