Linkovi

Kontroverzni izvještaji o broju mrtvih u vjerskom nasilju u Iraku


U eksplozijama automobila bombi i samoubilačkim napadima danas je u Iraku poginulo najmanje 37 Iračana, u nasilju koje je izbilo nakon bombaškog napada na šiitsku najsvetiju džamiju u Samari prošle srijede.

Većina napada je izvedena u Bagdadu, gdje su se eksplozije desile gotovo istovremeno, pri čemu je poginulo 28 civila.

Irački vojnici su u pored jedne ceste u blizini Baqube pronašli devet tijela izrešetanih mecima.

U Tikritu, rodnom gradu Sadama Husseina, u bombaškom napadu je oštećena džamija koja je podignuta nad grobom oca Saddama Husseina.

Dva britanska vojnika su ubijena u blizini grada Amare, 260 kilometara jugoistočno od Bagdada, dok je treći vojnik povrijeđen.

U današnjem izdanju Washington Posta se kaže da je više od 1.300 osoba ubijeno u prošlosedmičnom nasilju, što je brojka daleko veća nego što je ranije izviješteno. Uposlenici mrtvačnice saopćavaju da su primili nešto manje od 250 tijela, od kada je nasilje i zbilo nakon bombaškog napada na džamiju Askeryu.

Washington Post izvještava da se u mrtvačnici nalaze na stotine tijela koje niko nije preuzeo, koja su prekrivena skorenom krvlju, izrešetani mecima, izbodeni noževima, zadavljeni ili, kako se čini ugušeni plastičnim kesama.

Međutim, iračka vlada saopćava da je 379 osoba poginulo u vjerskom nasilju od srijede kada je izveden napad na džamiju Askarya.

Premda su nastojanja da se oformi nova vlada odgođena, neki sunitski političari nagovješćuju da bi se razgovori mogli nastaviti ukoliko se sunitske džamije koje su okupirali Shiiti, vrate Sunitima.

XS
SM
MD
LG