Linkovi

Zašto stručnjaci traže reformu američkog imigracionog zakona?


Neki pravnici i obrazovni radnici pozivaju na izmjenu američke useljeničke politike. Oni smatraju da su postojeća pravila isuviše ograničavajuća, te da obeshrabruju talentirane ljude iz čitavog svijeta da dođu u Sjedinjene Države kako bi studirali, radili i podučavali. Oni također izražavaju zabrinutost da bi ti nadareni ljudi mogli otići da se obrazuju u druge zemlje, što mi samo smanjilo američku sposobnost da se nadmeće u mnogim poljima.

Sjedinjene Države su država koju su izgradili i održali useljenici. Michael Greco , predsjednik američkog advokatskog udruženja, i sam useljenik, kaže da postojeći sistem ne podmiruje potrebe države, te da se mora reformirati.


Naši zakoni i ponašanje, kada su u pitanju useljenički zakoni su skoro šizofrenični. Nekada smo imali širom otvorena vrata prema useljenicima, dok u posljednje vrijeme pokušavamo uzaludno izgraditi zidove, zakonske i fizičke. Danas naši zakoni odražavaju tu zbrku , kaže Michael Greco.

Oko pola miliona međunarodnih studenata je u Ameriku došlo prošle godine. Međutim, panelisti na jednoj konferenciji nedavno održanoj u Washingtonu kažu da je mnogim talentiranim studentima zanijekana viza . Debra Stewart iz Vijeća Univerziteta kaže da su zahtijevi za dobijenjem magistrata i doktorata na američkim univerzitetima bitno smanjeni od 11. septembra 2001 .

Debra Stewart:
Američki političari i zvaničnici univerziteta su vjerovatno smetnuli s uma da je prednost američkih univerziteta - prestiž; od Drugog Svjetskog rata američki univerziteti su privlačili najbolje studente.

Stručnjaci se slažu da je na smanjenje broja inostranih studenata u Americi utjecalo nekoliko faktora: cijena studiranja, regrutacija od strane drugih država i mišljenje da je za međunarodne studente sada teže doći u Sjedinejne Države. Bill Wulf, predsjednik nacionalne akademije inženjera kaže da su u posljednjem vijeku useljenici snažno doprinjeli napretku na polju nauke i inženjerstva.


Između 1990 i 2004 dvije trećine Nobelovaca su bili Amerikaci koji su rođeni u nekoj drugoj zemlji.

Useljenički zakoni također koče američke kompanije koje pokušavaju u Sjedinjene Države dovesti radnike specijalizirane za određenu vrstu posla. Pravnik Daryl Buffenstain kaže da je nekada potrebno da prođe nekoliko mjeseci, ponekad i godina kako bi se dobila viza sa visoko kvalificirane inostrane radnike. Članovi panela su kazali da se stvarna sigurnost i napredak mogu odraziti tek kada se bude spriječavalo da dolaze oni koji misle nanijeti zlo i izražavala dobordošlica onima koji nam donose dobro. Sa promjenama u američkoj vanjskoj politici, kažu oni, moglo bi se postići oboje.

dzpa.


XS
SM
MD
LG