Linkovi

EU postavila novi rok Srbiji i Crnoj Gori za Mladićevo izručenje


Srbija i Crna Gora je dobila joss jednu, vjerovatno zadnju ssansu da preda Hagu Ratka Mladicha- odluka je kakvu su danas usvoljili ssefovi diplomatija evropskih cclanica na redovnom okupljanju u Briselu. Ukoliko do 5. aprila Mladich ne bude u Hasskom zatvoru,pregovori sa Beogradom che biti stavljeni "na ccekanje".


Nakon ssto im je evopski komesar za prossirenje , Olli Rehn, predoccio izvjesstaj u kojem jasno naglassava- saradnja drzzavne zajednice sa Sudom je daleko od zadovoljavajuchei, suprotno obechanjima zvaniccnog Beograda, Ratko Mladich nije u hasskom zatvoru, ministri su preduzeli korak upozorenja, ostavljajuchi, ipak, moguchnost da se "hasska pricca" sto skorije okoncca.

Evropski komesar Olli Rehn:" Sada occekujemo da Srbija ostvari punu saradnju sa Tribunalom bez zastoja, ssto bi trebalo a vodi do hapssenja i transfera u Hag Ratka Mladicha i preostalih optuzzenih. Danassnji zakljuccci Savjeta su vrlo jasni po tom pitanju. Medjutim, ako Srbija ne uspije u tome, nechemo mochi da
izbjegnemo poremecaj u pregovorima, i njihovo stavljanje "na ccekanje". Kako je sljedechi krug pregovora zakazan za 4. i 5. april, Srbija joss ima nekoliko nedjelja da postigne trazzenu saradnju. Ovo je pitanje pomirenja i pravde, ali i pitanje demokratije i vladavine zakona. Moramo da budemo sigurni da su srpska vojska i bezbjednosne sluzzbe pod punom civilnom kontrolom. Sada su srpski lideri i narod pred stvarnom rasksnicom- nadam se da che izabrati evropsku buduchnost, a
iza sebe ostaviti nacionalisticcku prosslost".

Ako se propusti novi, zadnji rok, dovodi se u pitanje sudbina pregovora, a njihovo zakljuccenje u tom sluccaju definitivno neche biti moguche do kraja godine, kako su ranije planirali i u Beogradu i u Briselu.

Takvu poruku je nessto kasnije danas ministru spoljnih poslova SCG, Vuku Drasskovichu, prenijela i evropska "Troika"- predsjedavajucha EU, austrijski ministar vanjskih poslova, Ursula Plassnik, visoki predstavnik, Javier Solana, te komesar za prossirenje, Olii Rehn.

Zajedniccki evropski stav je da Brisel mora istrajati na politici uslovljavanja, koja, kada je u pitanju Balkan, jedina daje rezultate- pokazalo se to na Hrvatskoj i Gotovini, pokazache se, nadaju se, i na SCG i Mladichu, a, ukoliko se nastavi produzzena sloboda Radovana Karadzzicha, sliccnu sudbinu mozze occekivati i BiH.


XS
SM
MD
LG