Linkovi

Kostunica upozorava na nasilje ako se donese jednostrana odluka o Kosovu


U vezi sa budućim statusom Kosova - strane sada utvrdjuju svoje položaje. Kosovski Albanci u ogromnoj većini insistiraju isključivo na nezavisnosti pokrajine, a ultranacionalistički lideri, navodno izražavajući raspoloženje svih Srba, kažu da je u slučaju nezavisnosti Kosova, moguća i njegova okupacija od strane Srbije.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica upozorio je , govoreći danas u parlamentu, da bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo pokrenuti novu spiralu nasilja na Balkanu. On je ponovio da je Beograd kosovskim Albancima ponudio stvarnu i punu autonomiju, ali unutar granica Srbije, ali da nikad neće prihvatiti da ta pokrajina, sada još uvijek pod protektoratom UN, postane odvojena država. Albanci su više puta odbili takav srbijanski prijedlog, insistirajući da se neće zadovoljiti ničim manjim od pune nezavisnosti.

Ispred zgrade Skupštine Srbije danas je demonstrirala manja grupa članova Grupe za prava ubijenih i otetih Srba na Kosovu; a

Radikalne srpske stranke prijete da će ako Kosovo postane nezavisno, Srbija morati da se odluči izmedju rata i mira, a medjunarodni zvaničnici nastoje da srpske predstavnike pripreme na činjenicu da bi Kosovo na kraju ipak moglo postati nezavisnom državom.

XS
SM
MD
LG