Linkovi

Nalazi Haskog tribunala ce koristiti tuzbi BiH protiv SiCG


Edgar Chen, analitičar Koalicije za međunarodnu pravdu sa sjedištem u Washingtonu, se nalazi u Hagu gdje je danas prisustovao početku suđenja na kojme se razmatra tužba BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid. S gospodinom Chenom je razgovarala Mirela Bruk i upitala ga za komentar početka procesa.

Edgar Chen:

Obicno da e u uvodnim riječima na sudu najviše apelira na činjenice, ali i na emocije, i strane u procesu zbilja uloze mnogo u te uvodne , najčešće emocijama nabijene izjave. Mislim da je to i jutros bio slučaj , posebno prilikom obraćanja BH predstavnika Sakiba Softića koji je srbijansku odgovornost u ovom slučaju opisao tako što je kazao da je Srbija narod BiH odvela na put ka paklu. Danas je u sudnici zaista bilo prilično emotivno.

Mislim da će slučajevi koji se vode na Haškom tribunalu za ratne zločine uveliko odrediti tok suđenja na Međunarodnom sudu pravde.Većina dokaza koji su predočeni u slučaju Slobodana Miloševića, na primjer, kao što smo bili svjedoci prikazivanja video zapisa Škorpiona, koji nisu ušli u zapis Haškog tribunala, bit će sada prikazani na ovom sudu.Svjedoci smo da je Haški tribunal objelodanio mnogo dokaza koji su bili skriveni u Srbiji i Republici Srpskoj, i vjrujem da će ti dokazi sigurno pomoći BiH kod tužbe. Ova tužba je podignuta 1993 godine kada je malo ovakvih dokaza bilo poznato.

VOA: Haški tribunal od srbijanskih vlasti zahtijeva dostavu dokumantacije koja se tiče ratne djelatnosti Ratka Mladića.Na pitanje da li je srbijanska vlast zabrinuta zbog predaje ratne dokumentacije sudu, i da li je to povezano i sa djelatnošću Međunaordnog suda pravde,gospodin Chen odgovara.

Apsolutno.To je također bio slučaj sa dokumentacijom u slučaju Miloševića.Značajni su dokumenti svojevremeno predočeni Vrhovnom odbrambenom vijeću. Tužiteljstvo je bilo u mogućnosti da dođe do nekih od ovih dokumenata pregovaranjem sa Beogradom, gdje su zvaničnici Beograda kazali da ne bi voljeli da treća strana ima uvid u ova dokumenta.Bit će vrlo interesantno promatrati slučaj generala Momčila Perišića. Na više načina je on ključna figura za tužitelje, jer Beograd povezuje sa zločinima počinjenim preko Drine. U njegovoj optužnici na primjer stoji kako su uredi Vojske RS bili na platnom spisku Vojske Jugoslavije.Mnogo ovih podataka nije bilo dostupno u vrijeme podizanja optužnice protiv Miloševića, a dio njih vjerovatno neće biti dostupan ni sada, na Medjunarodnom sudu pravde, ali na kraju će uglavnom sav dokazni materijal biti pregledan.

VOA: Na pitanje koliko teško ili lako će biti moguće dokazati optužbe da se u BiH desio genocid?

To je teško pitanje. Jedna stvar je sigurna - Haški tribunal je u jednom slučaju dosudio da se u Srebrenici desio genocid. U odnosu na zločine koji su se desili u drugim dijelovima BiH, zakonski nije regulisano da li se radi o genocidu, i ostaje da se vidi šta će se desiti u slučaju Krajišnika, te ako uhapse Karadžića i Mladića, kada ćemo moći razgovarati o genocidu u ostalim dijelovima BiH pored Srebrenice. No, jasno je da Međunaordni sud pravde neće zanijekati da postoji činjenica da se u BiH desio genocid, nakon što je jedan tako poštovan sud, kao što je Haški Tribunal, usvtrdio da jest bio genocid u BiH.O tome postoji zapis.Glavno pitanje koje jest otvoreno je kolika je u tome bila umiješanost Beograda.

XS
SM
MD
LG