Linkovi

Zapoceo proces saslusanja u slucaju BiH protiv SiCG na Medjunarodnom sudu pravde


Najviši sud Ujedinjenih Naroda je započeo saslušanja po pitanju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, za genocid tokom rata u BiH. Ovo je prvi put da se ovakva optužba podiže protiv države, iako je došlo do pojedinačnih hapšenja, optužbi i osuda za genocid.
BiH je tužbu podnijela Međunarodnom sudu u Hagu pravde 1993 godine. U tužbi se kaže da je tadašnja jugoslovenska vlada provodila politiku ubijanja, silovanja, mučenja, otimanja,nezakonitog zatvaranja i iskorjenjivanja građana BiH. Očekuje se da će se bosansko-hercegovački pravni tim fokusirati na srebrenički masakr kada je ubijeno preko osam hiljada Srebreničana. Advokati koji zastupaju Srbiju i Crnu Goru priznaju da je bilo osoba koje su željele pobiti Bošnjake, ali da nema dokaza da je počinjen genocid. Ukoliko bi se donijela presuda u korist BiH, to bi moglo dovesti do toga sa Srbija i Crna Gora mora isplatiti miljarde dolara odštete BiH. Sudski proces će trajati do maja mejseca, dok se donošenje odluke očekuje nekoliko mjeseci kasnije.
Istodobno su pred sudnicom u Den Haagu danas bili okupljeni na stotine preživjelih srebreničkog masakra. Kako je izjavio Sakib Softić, BH predstavnik u tužbi, ne radi se o tuženju svakog Srbina za počinjen genocid - nego je u pitanju znanje i dopuštanje vlade u Beogradu da se ne Srbi u BIH odvedu u pakao, stazom, kako je rekao gospodin Softić, po kojoj su bila razbacana mrtva tijela, uništene obitelji, izgubljene mladosti, i budućnost.
XS
SM
MD
LG