Linkovi

U Republici Srpskoj brojne reakcije na početak tužbe u Den Haagu


Predstavnici vlasti i opozicije u Republici Srpskoj su jedinstveni u stavu da tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore nema legitimitet pošto iza nje ne stoji ovaj entitet.
Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid je nelegitimna jer je ne podržavaju vlasti i građani Republike Srpske a suđenje po toj tužbi koje je danas počelo u Hagu može dovesti Bosnu i Hercegovinu u novi period političke nestabilnosti - izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik SNSD-a Milorad Dodik naglašavajući da je nešto slično učinjeno i prije petnaestak godina kada je prihvaćen kako je rekao nelegalan referendum u B i H. Slični su i stavovi poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine B i H Petra Kunića.
«Bosna i Hercegovina nema ni legalitet ni legitimitet,pa molim vas,tu tužbu nije podržao jedan entitet,dakle,faktički,pola Bosne i Hercegovine.»
Bivši član Predsjedništva B i H Živko Radišić dovodi u sumnju nadležnost Međunarodnog suda pravde da se bavi ovim pitanjem..
«Ne može se taj sud oglasiti recimo,nenadležnim kada Jugoslavija,odnosno,Beograd tuži Ameriku ili neke države zbog bombardovanja zato što Jugoslavija tada nije bila članica Ujedinjenih Nacija a da se javi,da kažem,nadležnim u slučaju ove tužbe,za isto vrijeme,kada isto tako Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih Nacija.»
Aktuelni član Predsjedništva BiH, Borislav Paravac ističe da bi se ovo pitanje trebalo rješavati u bilateralnim razgovorima dvije države.
«Inicijativu ćemo mi pokrenuti na međudržavnom vijeću, postaviti pitanje da li uopšte možemo o tome razgovarati. Jednom je o tome bilo govora od početka uspostavljanja Međudržavnog vijeća.»
Recimo i to da pojedini političari u Republici Srpskoj početak ovog sudskog procesa dovode u vezu sa početkom pregovora o budućem statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG