Linkovi

Prijeti li se Republici Srpskoj zbog Haške nesuradnje?


Koliko je ozbiljna moguchnost da bi se sankcije Evropske unije, kakvima se, zbog Ratka Mladicha,prijeti SCG, mogle primijeniti i protiv BiH, zbog ccinjenice da se Mladichev politiccki vodja,Radovan Karadzzich , joss uvijek nalazi na slobodi?

Lekcija obaveze ispunjavanja medjunarodnih obaveza i predaje Hagu Ratka Mladicha, mogla bi biti pouccna i za BiH, taccnije Republiku Srpsku, kojoj se u obavezu stavlja predaja Mladichevog politckog vodje, Radovana Karadzzicha. Da li se u Briselu razisslja o tome da bi, nakon vjerovatnih "kaznenih mjera" SCG, mogli uslijediti sliccni koraci protiv BiH?

Sef Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistoccnu Evropu, Doris Pack:

" Mislim da je vjerovatno i moguche da uslovi za BiH budu osstriji ako ne privede Karadzzicha u Hag. Ali u toj zemlji moramo i mi rechi- tu smo, sa nassim trupama, tako da je donekle i na nama da pomognemo vlastima BiH da ga pronadju".

Clan Vanjsko-politicckog komiteta EP, Hannes Swoboda:

"Na kraju isto treba da vazzi i za BiH, kada je u pitanju Karazzich.Tu je situacija joss tezza jer je RS prva odgovorna, a , u sluccaju kazznjavanja, kazniche se i bh federacija. U svakom sluccaju, mora biti savrsseno jasno da RS mora poduzeti mjere. Bilo bi lakse ukoliko bi Mladich vech bio u
Hagu, bilo bi laksse tamo dovesti i Karadzzicha".

Vech poccetkom naredne sedmice, kada se okupe evropski ministri vanjskih poslova, biche jasno koliko su bile ozbiljne njihove prijetnje da che prekinuti pregovore sa Beogradoim ukoliko ne preda Ratka Mladicha. Znacciche to i jasnu poruku ostalima, ccije medjunarodne obaveze joss uvijek
ccekaju na ispunjenje.


XS
SM
MD
LG