Linkovi

Pticija gripa ,izgleda, i u Francuskoj


Francuske vlasti su potvrdile prisutnost jedne vrste virusa ptičije gripe u južnom dijelu zemlje, ali će tek dodatni testovi ustvrditi radi li se o smrtonosnom virusu H5 ... U Gruziji je vlada zabranila trgovinu živom peradi nakon što je virus potvrdjen na jednoj mrtvoj divljoj ptici, a vlasti u Hong KOngu i Cambodiji su takodjer potvrdili postojanje virusa u nekoliko slučajeva. U medjuvremenu su ministri zdravlja Evropske Unije danas na sastanku u Beču razgovarali o tome kako se boriti protiv širenja bolesti u Uniji.

Strucnjaci u zoološkim vrtovima u Francuskoj poduzimaju ekstra mjere kako bi zaštitili ptice u njima; kao prvo , kako kažu veterinari u zoološkim vrtovima, jedva čekaju da se službeno na nivou Evropske Unije da dozvola za vakciniranje ptica - to se očekuje u slijedećeih nekoliko dana; pored toga, ptice se odvajaju jedne od drugih , po vrstama, kako bi se spriječilo prenošenje zaraze - ako je bude. Najviše se motre patke, jer kažu stručnjaci, one su najveći prenositelji zaraze. Sva zdrava perad, mimo zooloških vrtova - je prema naredbi vlade u Parizu , satjerana u zatvoreni prostor

U Londonu, drevni čuvari Londonskog tornja, Tower of London, gavranovi, takodjer su pokupljeni i stavljeni u zatvorenprostor, na sigurno, kako bi se zaštitili od ptičije gripe. Legenda kaže da ako gavranovi - koji već stoljećima žive na kuli, ikada to mjesto napuste zauvijek, pada britanska kraljevska kuća, a sama zemlja dolazi u teška vremena... E da bi se izbjeglo proročanstvo, gavranovi, koji su inače zaštićeni stanovnici kule, i imaju skresana krila, su sada na sigurnom, a kako je saopćio Derric Coyle, koji se brine za njih, neće biti puštani sve dok opasnost od širenja bolesti ne prodje.

XS
SM
MD
LG