Linkovi

Zadnje upozorenje Srbiji i Crnoj Gori iz EU- pred prekid pregovora


Pred Beogradom ostaje tek nekoliko dana da preda Ratka Mladicha Hasskom sudu- u suprotnom, suocciche se sa osstrim odgovorom Evropske Unije, koji podrazumjeva i suspenziju pregovora sa Briselom,poruccio je danas evropski komesar za prossirenje, Olli Rehn.

Vrijeme neodredjenog diplomatskog rjeccnika je za Brisel prosslo, bar kada je u pitanju saradnja srpskih vlasti sa Hasskim sudom- danas je komesar za prossirenje, Olli Rehn, informissuchi o aktuelnim zapadnobalkanskim prilikama Spoljno-politicki komitet Evropskog parlamenta, jasno stavio do znanja da che izostanak predaje Ratka Mladicha Hagu dovesti Beograd do prekida pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju. Ukoliko do ponedjeljka ne bude Mladich u Hagu, to
che biti i naglasseno u komesarovom izvjesstaju evropskim ministrima i Srbija che se suocciti sa posljedica:

" Ponedjeljak je kriticcna taccka za diskusiju i odluke i Vijeche che tada donijeti svoju odluku. Na ovom radimo u veoma bliskoj koordinaciji sa austrijskim predsjednisstvom, a svoj rad zasnivamo na ranijoj zajednicckoj deklaraciji Komisije i Vijecha koja veoma jasno kazze- ukoliko Komisija
procijeni da Srbija ne saradjuje sa Hagom, moramo preduzeti mjere. A ako je to sluccaj, ne mozzemo izbjechi prekid pregovora sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju".

Član Vanjsko-politicckog komiteta EP, Hannes Swoboda:

"Mislim, da kao ssto se to vidjelo i na primjeru Hrvatske, samo veoma jak pritisk mozze da dovede do predaje Mladicha Hagu. Mislim da je taj pritiska neophodan. Nakon nedavne posjete Srbiji imam utisak da mnogi odgovorni ljudi, od predsjednika do drugih, su zainteresovani da predaju Mladicha
Tribunalu, ali neophodna je akcija".

Član evropskog parlamenta iz Slovenije, Jelko Kacin je izvjestilac o toku pregovora drzzavne zajednice sa Briselom. Kako danas stvari stoje, on misli da uskoro neche imati o ccemu da izvjesstava. Pored toga, on ukazuje da bi, kada je u pitanju drugi hasski bjegunac, Radovan Karadzzich, eventualni prekid pregovora mogao biti poruka upozorenja Republici Srpskoj"

Zamjenik srbijanskog premijera Miroljub Labus danas je izjavio da ne vjeruje da je Mladićevo hapšenje pitanje dana, ali je dodao da Srbija shvata da je neophodno da budu ostvareni i Evropi pokazani konkretnui rezultati u vezi sa slučajem Mladić.

Gospodin Rehn je, govoreći iz sjedišta EU, rekao ono što je rekao i prije dvije sedmice, a to je da mi moramo pokazati konkretne, specifične rezultate u slučaju generala Mladića. Složili smo se tada, prije dvije nedjelje, da započnemo ovaj krug tehničkih pregovora. Ali, naredni krug će direktno zavisiti o napretku u slučaju Mladić, tako da smo shvatili tu poziciju Evropske Komisije i kao vlada nastojimo da ostvarimo željeni rezultat - bile su rijeci gospodina Labusa.

XS
SM
MD
LG