Linkovi

NATO, Den Haag, i EU iskazali razocarenje zbog Mladićevog nehapšenja


Zvaniccnici u Briselu i Hagu nemaju novih elemenata koji bi potvrdili eventualno hapssenje Ratka Mladicha; U NATO odbijaju bilo kakvu umjessanost u navodu juccerassnju akciju na terenu, dok iz evropskih institucija upozoravaju da vrijeme za predaju Mladicha Hagu isticce.

Zvaniccnici u NATO savezu ne zzele da komentarissu navode o pregovorima ili hapssenju Ratka Mladicha- ne posjeduju nissta od informacija koje bi mogle da razbistre nepoznanicu sudbine obechanja vlasti u Beogradu da che Hagu predati sve optuzzene za ratne zloccine, ukljuccujuchi i
nekadassnjeg zapovjednika snaga bosanskih Srba, optuzzenog za genocid u BiH.

Prema tvrdnji zvaniccnika Alijanse, u cijoj nadlezznosti je "zapadnobalkanski dosje", sa NATO strane nema novih elemenata u "sluccaju Mladich" - i oni, u briselskom sjedisstu Saveza, poput ostatka javnosti, vijesti prate putem medija, occekujuchi skoro razrjessenje.

U medjuvremenu, ponavlja poruka ambasadora cclanica vojnog saveza da se od SCG, ali i od vlasti ugRS occekuje da u najskorije vrijeme ispune medjunarodnu obavezu saradnje sa Hasskim sudom, i tako otvore moguchnost pridruzzivanja Alijansi.

U krugovima bliskim visokom predstavniku EU, Javieru Solani, uporno naglassavaju da, kada je rijecc i o Mladichu i o Karadzzichu, bjeguncima treba jasno staviti do znanja da se izbjegavanje pravde neumitno blizzi kraju. To tvrdi i ssef Solaninog kabineta, Cristina Gallach:

" Karadzzich i Mladich i ostali optuzzeni za ratne zloccine ne mogu nastaviti sa bijegom. Moraju osjetiti, ssto je i istina, da se mrezza zatvara i stezze. U svakom sluccaju, nastavak izbjegavanja pravde nema buduchnosti . Moraju se predati ili svi koji imaju informacije, znaju gdje se kriju, da to i prenesu vlastima kako bi bili uhapsseni i prebaceni u Hasski sud".

Vrijeme , u svakom sluccaju, isticce- u naredni ponedjeljak komesar za prossirenje, Olli Rehn podnosi izvjesstaj ssefovima diplomatije EU o saradnji SCG sa Hagom- ako do tada Mladich ne bude u zatvoru Scheveningen, Beograd che se suocciti sa moguchim prekidom pregovora sa Briselom, kao direktnom posljedicom neispunjavanja medjunarodne obaveze. Takvu moguchost je komesar najavio nakon posljednjeg susreta sa glavnom tuzziteljicom Tribunala, Carlom del Ponte:

"Ako ne budemo u moguchnosti da vidimo snazzan napredak u saradnji sa Hagom, to che svakako imati ekstremno negativne posljedice na tok pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju izmedju EU i Srbije".


XS
SM
MD
LG