Linkovi

Ratni zlocini - kratki pregled danasnjih vijesti


Pero Petrašević, član srbijanske paravojne jedinice Škorpioni je priznao svoju ulogu u ubistvu šest Bošnjaka 1995, ali je, pojavivši se na sudu u Beogradu, rekao da je samo slijedio naređenja. On je danas rekao da je kriv za ubistvo šest Bošnjaka iz Srebrenice, ali je rekao da je na sudijama da odluče da li je kriv i za šta drugo, osim za izvršavanje naređenja. On se sa još četvoricom pripadnika Škorpiona suočava s optužbama za ubistvo.

Argentinske vlasti su predale haškom Tribunalu Milana Lukicha, optuzenog za zlocine nad Bosnjacima i on je, prema tvrdnjama zvaniccnika Suda, vec smjesten u haski zatvor Scheveningen. Time je okoncana polugodisnja procedura izrucenja Milana Lukica Haskom sudu. Vjeruje se da bi se Lukic do kraja sedmice mogao prvi put pojaviti pred haskim sudijama i izjasniti o navodima optuznice.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike srpske Momčilo Mandić je izjavio da nije kriv po optužbama za pružanje pomoći odbjeglim optuženicima za ratne zločine i zloupotrebu položaja. On se danas pojavio pred sudom BiH. Momčilo Mandić, Milovan Bjelica, Milorad Govedarica i Mirko Šarović su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice koja ih tereti za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Optužnicu protiv njih Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio 7. februara. Ostali optuženi su rekli da će prethodne prigovore i dokaze u pismenoj formi poslati naknadno.

XS
SM
MD
LG