Linkovi

Pojačava se pritisak na Beograd da uhapsi Mladića


Kako se bliži kraj mjeseca i skup evropskih ministara koji bi trebalo da odluče o "slučaju Mladić" i nesadarnji SCG sa Haškim sudom, sve su jači pritisci na Beograd da uhapsi i preda Sudu nekadašnjeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba.

Uskoro ističe rok dat vlastima u Beogradu da ispune traženu saradnju sa Hagom - predaju Ratka Mladića Tribunalu, na čemu insistiraa šef haških tužitelja, Carla del Ponte, ali i zvanični Brisel. U isto vrijeme, sve je konkretnija mjera da se, ukoliko u nekoliko narednih dana ne bude traženog transfera u Haški sud, donese odluka o prekidu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG.

Tu je mogućnost najavio nedavno i evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, tokom susreta sa gošćom iz Haga, a takvo nešto Del Ponte podvlači u izjavi koju prenosi austrijska štampa.

Sva diplomatska aktivnost glavne tužiteljice je u posljednje vrijeme koncentrisana na jedinstven odgovor evropskih članica na eventualno neispunjenje tražene saradnje Beograda- ne slučajno, ona, u završnici susreta pred redovno okupljanje šefova evropskih diplomatija u naredni ponedjjeljak, insistira na kontaktima sa austrijskim zvaničnicima i medijima, zbog važne činjenice da ta zemlja do sredine godine predsjedava Evroipskom unijom i može naglasiti evropski "odgovor" na nesradnju srpskih vlasti sa Sudom.

Del Ponte naglašava da samo transfer Mladića u Hag do kraja mjeseca daje mogućnost da se pripremi planirano sudjenje.

"Želim da se Mladić nadje na sudjenju koje će početi jula ove godine, zajedno sa devet preostalih optuženih za genocid u Srebrenici. Zato je vrijeme da se u Srbiji okonča skrivanje dvojice optuženih za genocid u Srebrenici. A Mladić se mora pojaviti pred sudom na sudjenju za Srebrenicu", kaže Carla Del Ponte.

Del Ponte je ponovila da je uvjerena da se Mladić krije u Srbiji, dok za Radovana Karadžića ne zna tačno skrovište, ali vjeruje da je "negdje u regionu" Prema zapovjedniku evropskih vojnih snaga u BiH, generalu Gian Marco Chiariniju, ni Karadžić ni Mladić se ne kriju na teritoriji BiH:

"Jedino što mogu da kažem je da trenutno nemam ni jedan elemenat koji bi me doveo do zaključka da se ta dvojica nalaze na teritoriji BiH".

Brisel sada očekuje korake vlasti u Beogradu - uslov napretka u evropskim integracijama, kao i u približavanju vojnom savezu je više puta jasno naglašen - puna saradnja sa Hagom, koja će biti ostvarena ako i kada se Mladić i ostali haški bjegunci nadju u zatvoru Scheveningen.

XS
SM
MD
LG