Linkovi

UN trazi zatvaranje zatvora Guantanamo


U najnovijem izvješću UN-a o stanju ljudskih prava se pozivaju Sjedinjene Države ili da izvedu na sudjenje zatvorenike koje drže u vojnom zatvoru Guantanamo na Kubi - ili da ih puste na slobodu.U izvještaju objavljenom danas se izmedju ostaloga kaže da rat protiv terora ,prema medjunarodnom zakonu, ne predstavlja oružani sukob, i stoga se zaključuje da držanjem zatvora Guantanamo američka vlada krši prava zatvorenika na pošteno sudjenje na neovisnom tribunalu. Pet neovisnih istražitelja stoji iza ovog izvještaja na 54 strane, kojeg je prezentirala UN-ova komisija za Ljudska prava. Izvještaj se zasniva na razgovorima s bivšim zatvorenicima i njihovim odvjetnicima, s predstavnicima medija i nevladinih organizacija , kao i na dokumentima američke vlade o zatvoru Guantanamo - koji su dostupni javnosti.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je reagirao na ovaj izvještaj riječima da su zatvorenici koji su povezani sa Al Qaidom opasni teroristi koji su obučeni da šire lažne informacije.On je također kazao da Međunarodni komitet Crvenog križa ima potpuni pristup ovom zatvoru. Zvaničnici američke vlade kažu da istražitelji koji stoje iza izvještaja nisu posjetili zatvor Guantanamo. Autori izvještaja, sa svoje strane, kažu da su odbili poziv za posjet, jer im je rečeno da neće imati neograničen pristup zatvorenima.U zatvoru Guantanamo Amerikanci drže trenutno 490 zatvorenika pod optužbom da imaju veze s al Qaidom ili Talibanom.

U medjuvremenu se pozivu UN-ove komisije za zatvranjem zatvora - pridružio i Evropski Parlament, donijevši o tome neobavezujuću rezoluciju.

XS
SM
MD
LG