Linkovi

Bijela Kuća i dalje rade na prikupljanju veće podrške u ratu protiv terora


Predsjednik Bush i dalje nastoji prikupiti domaću podršku za globalnu borbu protiv terorizma kao i nastojanja u Iraku pod vodjstvom Sjedinjenih država. Ali, s obzirom na nadolazeće izbore članova Kongresa u novembru, opoziciona, demokratska partija i dalje nastavlja da kritikuje djelovanje predsjedika u Iraku i u borbi protiv terorizma.

Predsjednički pokušaji da osnaži podršku javnog mnijenja za situaciju u Iraku, kao i globalni rat protiv terorizma, počeli su 2005 godine kada su istraživanja javnosti pokazala da se gubi povjerenje u djelovanje predsjednika u oba pitanja.

Nedavno je predsjedik Bush objasnio zašto je ofanzivni stav jedan njegovih od vodećih principa.


Predsjedik George W. Bush:
11. septembra 2001. godine, naša se nacija uvjerila da nas ni velike razdaljine, ni ogromni okean ne mogu zaštiti od opasnosti. Togdana sam donio odluku da Amerika neće čekati da ponovo bude napadnuta.


U redovima demokrata postoje podijeljenja mišljenja po pitanju Iraka. Grupa koji predvodi predsjedavajući demokratskog doma, Nancy Pelosi, je mišljenja da do povlačenje trupa treba doći u narednih nekoliko mjeseci. ali mnoge demokrate u Kongresu vjeruju da ostanak trupa u Iraku mora biti mnogo duži da bi došlo do konačne stabilnosti u Iraku.
Demokratski sentor, Joe Biden je član Komitea vanjskih poslova.


Senator Joe Biden:
Predsjednik je prije četiri godine održao govor u kojem je spomenuo Alijansu zla. Šta se desilo George? Korejin nuklearni potencijal je četiri puta veći nego ranije. Iran je na ivici proizvodnje nuklearnog naoružanja. Irak je u nekom stanju haosa, a uticaj Irana je sve veći. Nisu dobili ni prolazne ocjene od KOmisije 11. septebra za zaštitu luka, puteva, auto-puteva i avionskih pista.


Republikanci, pristalice predsjednika Busha ukazuju na činjenicu da terorističkih napada na Ameriku nije bilo od 11. septembra 2001. godine kada su napadnuti New York i Washington.

Predsjednik Bush kaže da je borba protiv terorizma bila djelotvorna protiv Al- Qaida-e. Ali i dalje upozorava Amrikance da nije vrijeme za opuštanje.


Predsjednik George Bush:
Ne smijemo dozvoliti da nas činjenica da do terorističkog napada nije došlo u četiri i po godine zavede iluzijom da su prijetnje protiv nas nestale. Jer nisu.

Politički eksperti vjeruju da je predsjednik u pravu kada traži podršku i za djelovanje u Iraku i u ratu protiv terorizma.

Amy Walter je jedan od glavnih urednika ne-stranačke publikacija The Cook Political Report, koja se bavi analizom Američke politike.

Amy Walter, Cook Political Report:
I za Republikance, kao i za predsjednika, to je pitanje koje i dalje ima pozitivan efekat na glasače. U stvari, kada sagledate sva pitanja za koja se glasači interesuju, pitanje terorizma je zaprovo to koje Republikancima daje nadmoć nad Demokratama.


Za Republikance je stiglo ohrabrenje u vidu malog porasta predsjednikove popularnosti nakon obraćanja predsjednika Busha za sakupljanje potpore u Iraku i ratu protiv teroriznma.
Ali Demokrati vjeruju da su izbori u novembru prilika da se ponovo dobije prevlast, jer će se Republikanci morati odbraniti svoje djelovanje u Iraku kao i neka domaća pitanja kao što su sve skuplja zdravstvena zaštita, ekonomija i nedavni skandal u Kongresu čiji je glavni akter Jack Abramoff, koji je nekada bio republikanski lobist velikog utjecaja.

XS
SM
MD
LG