Linkovi

U Sarajevu se priprema optužnica protiv 5 osoba za terorizam


Miletić izjavio je danas u Sarajevu da je prikupljen dovoljan broj materijalnih dokaza za podizanje optužnice protiv pet lica osumnjičenih za terorizam, od kojih su dvije osobe strani državljani .On je izrazio nadu da će to Tužilaštvo BiH i učiniti.Gospodin Miletić je podsjetio da su ova lica u pritvoru, nakon što su nedavno lišena slobode na osnovu informacija Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Kako je javio Adnan Rondić, gospodin Miletić je rekao da su tačne informacije danske policije da su kod tih lica pronađene određene kasete i samoubilački pojasevi. Miletić je naveo da su u toku istrage sarađivali i sa nekoliko policijskih agencija, a da je Tužilaštvo BiH sarađivalo sa tužilaštvima Danske, Švedske, Velike Britanije, Srbije i Crne Gore i Turske.

"U toku obrade i istražnih radnji, koje preduzimamo, osigurali smo dovoljan broj materijalnih dokaza i nadam se da će Tužilaštvo BiH protiv tih lica podići optužnicu", rekao je Miletić na konferenciji za novinare.

On je iznio podatak da je u prošloj godini u Federaciji BiH podneseno 10 službenih izvještaja protiv 16 lica koja se mogu dovesti u vezu sa terorističkim aktivnostima.
Najveći broj ovih krivičnih djela ima veze za terorizmom, a riječ je uglavnom o trgovini minsko-eksplozivnim sredstvima za izvršenje terorističkih akata i ugrožavanje ličnosti koje su pod međunarodnom zaštitom.

XS
SM
MD
LG