Linkovi

C. Ricce o kontroverznim karikaturama poslanika Muhameda


Kao reakcija na podrugljive karikature prema poslaniku Muhamedu koju su objavile danske novine, došlo je do nasilnih demonstracija u više desetina zemalja.

U Afganistanu su najmanje četiri demonstranta ubijena. Mohammed Usman, član Vijeća ulema, vodeće Afganistanske islamske organizacije kaže: “Mi osudjujemo karikature, međutim to ne opravdava nasilje. “Ovi prosvjednici”, dodao je gospodin Usman, skrnave Islam.”

Abdul Aziz al-Hakim, politicki shiitski lider u Iraku rekao je novinaru: “ Mi cijenimo i priznajemo miroljubive islamske proteste. Ali, dodao je gospodin al-Hakim “mi smo protiv ideje napada na ambsade i druge zvanične objekte.”

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila da Sjedinjene Države snažno zagovaraju slobodu medija. Sjedinjene Države, rekla je gospodja Rice su takodjer “Mjesto gdje postoje vjerske slobode i to znači da ljudi trebaju poštivati vjerske običaje jedni drugih;”

CONDOLEEZZA RICE: Ništa ne opravdava izbijanje nasilje u kojem su povrijeđeni mnogi nevini ljudi. Ništa ne opravdva spaljivanje diplomatskih objekata ili prijetenje upućene diplomatskim predstavništima širom svijeta.

Mada su mnogi Muslimani iskreno uzrujani oko kontraverzne karikature, ekstremisti su je iskoristili kao izgovor da potaknu nasilje usmjereno protiv Danaca. “Ovo je vrijeme”, izjavila je gospodja Rice “ kada se od svakoga traži da bude smiren i kada bi se trebala zahtijevati atmosfera poštovanja i razumijevanja.” Provokacije, rekla je gospodja Rice nisu izgovor za nasilne poteze:

CONDOLEEZZA RICE: Ima vlada koje su takodjer iskoristile ovu priliku da iniciraju nasilje. Ja ne sumnjam da su Iran i Sirija na svoj način uložile napor da raspire osjećanja i to iskoriste u svoje vlastite svrhe.

“Svijet”, izjavila je američki državni sekretar Condoleezza Rice “je dužan da ih prozove zbog toga.”

XS
SM
MD
LG