Linkovi

BiH sve bliže stranim investicijama


Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj saopštili su danas u Banjaluci da je ova institucija u proteklih nekoliko godina uložila milijardu konvertibilnih maraka u različite projekte u B i H. Ujedno,najavljeno je povećavanje ulaganja,posebno u infrastrukturu i privatni sektor.

Bosna i Hercegovina je sve dalje od međunarodne pomoći a sve bliže stranim investicijama.Izjavio je ovo danas u Banjaluci,šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosnii Hercegovini, Ajgen Jikogl (Aaugen Yayikogly) naglašavajući da je do sada ova institucija najviše sredstava uložila u oblast transporta,energetskog sektora i telekomunikacija.
«Mi smo dostigli prag ulaganja od jedne milijarde konvertibilnih maraka u Bosni i Hercegovini,» saopštio je Jikoglu nagašavajući da je u državni sektor uloženo 378 a u privatni 126 miliona Eura.On je najavio dalje povećanje ulaganja,posebno,u privatni sektor.Sve to je moguće zbog toga štoje B i H dostigla određenu makroekonomsku stabilnost ali problemi u ovoj oblasti su i dalje prisutni,saopštio je predstavnik ove banke za jugoistočnu Evropu,Piter Sanfi (Peter Sanfey).
«Velika javna potrošnja,deficiti tekućih računa i problem javnog duga ostaju i dalje prisutni u B i H,» istakao je Sanfi. Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj najavili su da će tokom ove godine u Bosni i Hercegovini početi i realizacija projekta izgradnje gasovoda u čiju će prvu fazu biti uloženo oko 40 miliona Eura.

XS
SM
MD
LG