Linkovi

Irak najsmrtonosniji sukob za novinare u posljednjih 24 godine


Odbor za zaštitu novinara kaže da je prošle godine 125 novinara u 24 zemlje, stavljeno u zatvore, od čega jedna četvrtina u Kini.

Ova grupa sa sjedištem u New Yorku je objavila svoj godišnji izvještaj o slobodi novinarstva u svijetu, u kojem izmedju ostaloga kaže da neki novinari koji se ne zatvaraju, još uvijek nemaju slobodu izvještavanja.

U nekim zemljama Latinske Amerike, stoji u izvještaju Odbora za zaštitu novinara, novinare se ušutkuje putem provokacija, prijetnji, uznemiravanja - te oni sebi nameću samocenzuru i ne izvještavaju o strašnim korupcijama i kriminalu u vlasti.

U izvještaju Odbora se kaže da je progon novinara pojačan u Africi u prošloj godini, a ističu se i višestruka ubojstva novinara na Srednjem Istoku.

Odbor za zaštitu novinara kaže da je 47 novinara ubijeno dok su obavljali svoj posao tokom 2005. godine, i da je Irak postao najsmrtonosniji sukob za novinare u posljednjih 24 godine.

U Izvještaju se još navodi da ljudi u Aziji više nego ikada dobijaju vijesti sa radija, ali se novinarima radija prijeti zbog njihovog izvještavanja.

XS
SM
MD
LG