Linkovi

U Lahoru u protestima protiv karikatura dvoje mrtvih


Dvije osobe su ubijene i nekoliko ranjeno tokom prosvjeda u pakistanskom gradu Lahore, u kojem je na ulice izašlo više od 10 hiljada osoba kako bi demonstrirali protiv karikatura poslanika Muhammeda. Ministar unutrašnjih poslova Pakistana je potvrdio pogibije, rekavši da je policija otvorila vatru na prosvjednike koji su pokušali provaliti u jednu banku.

Kamenjem su zasuti nekoliko američkih restorana brze hrane kao i hotel Holiday Inn, jedna britanska banka, ured norveške firme i zgrada lokalne skupštine. Policija u Islamabadu je zaustavila provjednike da ne udju u strogo čuvani diplomatski okrug, dok su pakistanski parlamentarci mirno prosvjedovali glavnom ulicom grada.

U Iranu, na desetine prosvjednika koji su uzvikivali Smrt Britaniji i Smrt Americi su bacali naftne bombe na britansku ambasadu u Teheranu, i razbili mnoge prozore. Prosvjedi su također održani kod ambasada Danske, Norveške i Francuske.

Također danas, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je stao u odbranu Danske, rekavši da se o slobodi izražavanja ne može pregovarati. On je rekao da može shvatiti da su karikature uvrijedile mnoge muslimane širom svijeta, ali da ništa ne opravdava nasilje. On je napade na danske ambasade u nekoliko zemalja nazvao potpuno neprihvatljivim.

XS
SM
MD
LG