Linkovi

New York Times - SAD i Izrael rade na destabiliziranju nove palestinske vlade


Sjedinjene Države negiraju da vode tajne razgovore sa Izraelom na destabiliziranju Hamsom predvodjene palestinske vlade.

New York Times je izvijestio da Sjedinjene Države i Izrael vode razgovore o tome kako destabilizirati novu palestinsku vladu predvodjenu Hamasom, ukoliko se ta militantna grupa ne odrekne nasilja.

Njujorški dnevnik, navodeći kao izvor informacije neimenovane izraelske i zapadne diplomate, tvrdi u današnjem izdanju da visoki zvaničnici s obje strane raspravljaju o tome da se Hamasu da izbor izmedju potpunog odricanja od nasilja i prihvatanja prava Izraela na postojanje - ili će se sučeliti s izolacijom i konačnim kolapsom.

Zvaničnici kažu - tvrdi New York Times - da bi plan bio da se Hamasovoj vladi uskrate novci sve dok se to više ne bude moglo izdržati, i ne budu sazvani novi izbori.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je trebala danas svjedočiti pred Kongresnim Odborom za vanjske poslove o politici administracije prema Hamasu; medjutim, svjedočenje je odgodjeno do srijede.

Hamas je već osudio tvrdnje u New York Times-u rekavši da Washington mora ispoštovati palestinski demokratski proces.

Glasnogovornici State departmenta i Bijele kuće, reagirajući na pisanje New York Timesa, kažu da nema plana, niti zavjere na zbacivanju Hamasa. Oni kažu da sa Izraelom vode razgovore kao i sa drugim članovima medjunarodne zajednice, i da su ti razgovori transparentni. Američki zvaničnici kažu da je do Hamasa da udovolji medjunarodnim zahtjevima i odbaci nasilje, prizna Izraelu pravo na postojanje i poštuje postojeće sporazume izmedju Izraela i Palestinskih vlasti.

XS
SM
MD
LG