Linkovi

Penzioneri povratnici bez zdravstvene zaštite u livanjskom kantonu


Poslanik u Predstavničkom domu Federacije B i H,Velimir Kunić pozvao je danas u Banjaluci vlasti Federacije i Republike Srpske da riješe spor u vezi liječenja povratnika penzionera u livanjskom kantonu zbog čega, od 1.februara ove godine, između tri i četiri hiljade ljudi više nema besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Odlukom zvaničnika livanjskog kantona da se penzionerima povratnicima ukine zdravstvena zaštita krše se osnovna ljudska prava zagarantovana svim konvencijama i ustavima Bosne i Hercegovine i Federacije.

Izjavio je ovo danas na konferenciji za novinare u Banjaluci, poslanik u Predstavničkom vijeću Parlamenta Federacije B i H, Velimir Kunić naglašavajući da je ovom mjerom, koja je stupila na snagu 1.februara, direktno pogođeno između tri do četiri hiljade povratnika, uglavnom starijih lica.

On je istakao da je između Republike Srpske i Federacije potpisan sporazum o rješavanju ovog pitanja ali ne i na nivou kantona koji je zadužen za njegovo provođenje. Zbog toga je prema kantonalnim zdravstvenim ustanovama stvoren dug između 70 i stotinu hiljada konvertibilnih maraka na osnovu naknade od jedne konvertibilne marke po penzioneru mjesečno, koju Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nije uplaćivao posljednje tri godine. Zbog nebrige nadležnih ispaštaju povratnici penzioneri koji sada, samo za ovjeru zdravstvene knjižice, moraju plaćati 10 maraka mjesečno, ističe Velimir Kunić.

«Nama je svima jasno da je ovdje prekršen Ustav, da je prekršen zakon. I zbog nesporazuma, najblaže rečeno, nadležnih institucija koje trebaju da rješavaju ovo pitanje a izgleda da ga ne mogu riješiti, kao što se ne mogu riješiti mnoga pitanja na nivou ove države, onda imamo jednu apsurdnu situaciju - ako se ne mogu riješiti ta pitanja od nadležnih institucija, nikog to nije briga, znači da će posljedice snositi oni koj su dovedeni u takvu situaciju da moraju ispaštati a to su penzioneri.»

Velimir Kunić je danas izrazio očekivanja da će ovo biti jedno od prioritetnih pitanja i za novu Vladu Republike Srpske kako bi se problem zdravstvenog zbrinjavanja povtratnika-penzionera u livanjskom kantonu što prije riješio.

XS
SM
MD
LG