Linkovi

Odgovor vlade na uragan Katrina nazvan “nacionalnim neuspjehom”


Izvještaj kojeg su pripremili istražitelji američkog Kongresa oštro kritikuje vladin odgovor na uragan Katrina, nazivajući to ”nacionalnim neuspjehom“ i izbjegavanjem obaveze da se pruži pomoć ugroženom regionu. U medjuvremenu hiljade porodica koje su ostale bez domova moraju napustiti hotelske sobe u kojima su bili smješteni o trošku države.

Ukoliko se ovako nešto desilo kada smo unaprijed imali upozorenje, kaže se u izvještaju, treba samo zamisliti posljedice kakve bi imali bez upozorenja.

Tom Davis, zastupnik Republikanac:
Federalna vlada nije djelovala na pravi način i na vrijeme. Sjenka rata je prevladala. Informacije nisu stigle do pravih ljudi, dok nije bilo kasno, i kao rezultat imali smo umiranja i patnje koji su se mogli spriječiti.

Ono što u izvještaju najviše uzneimrava je konstatacija da ”Kriza ne samo da je bila predvidljiva, ona je predvidjena“.

Mediji navode da se u izvještaju posebno kritikuje ministar za unutarnju sigurnost Michael Chertoff za kasno, ili nikako izvršavanje svojih obaveza, i nefektivnost.

Kao primjer navode se riječi predsjednika Busha nakon što su nasipi popustili.

G.W. Bush:
Mislim da niko nije mogao predvidjeti da će nasipi popustiti.

U izvještaju se kaže da se taj komentar ne slaže sa savjetima koji su se mogli očekivati od stručnjaka.

Ministar Chertoff je jučer, preuzeo odgovornost za propuste svog ministarstva i saopćio promjene koje bi Federalnu agenciju za hitne slučajeve trebale učini efikasnijom.

U medjuvrmenu u okolini New Orleansa i širom Amerike, žrtve Katrine, su ponovo prisiljene da se sele, nakon što je federalna vlada zaustavila plaćanje računa za njihov smještaj u hotelima.

Iz Federalne agencije za hitne slučajeve kažu da su do sada potrošili 542 miliona dolara na hotelske sobe, i da su osigurali pomoć za iznajmljivanje stanova za 770 hiljada porodica.

I dok se porodice iseljavaju iz hotela, u isto vrijeme u Arkansasu, na nesreću na močvarnom zemljištu leži neuseljenih 11 hiljada mobilnih kuća, vrijednih 850 miliona dolara.

Iz Agencije kažu da će izmještenim porodicama ponuditi pomoć u narednih 18 mjeseci da produže boravak u hotelima, ili plate za drugi smještaj, ali mnogi kažu da taj novac još nisu primili, ili je nedovoljan.

XS
SM
MD
LG