Linkovi

Podpredsjednik Cheney greskom pucao u prijatelja u toku lova


Potpredsjednik Sjedinjenih Država, Dick Cheney je nesretnim slučajem, tokom ovog vikenda ranio jednog od učesnika u lovu na kojem su zajedno učestvovali na ranču u Texasu. Harry Whittington, advokat milioner iz Austina, je u bolnici nakon što je u subotu ranjen u lovu. Vlasnica lovišta, Kathrine Armstrong, objašnjava kako se to desilo:

Kathrine Armstrong, vlasnica lovišta:

Ptica je prhnula, potpredsjednik je nanišanio i opalio, na nesreću gospodin Whittington je bio u liniji vatre i zasut je sačmom.

Upravitelj bolnice, Peter Banko kaže da je 78-mo godišnji Whittington u stabilnom stanju. Njega su zrna sačme pogidila u lice, vrat i prsa, u incidentu koji se desio u subotu poslije podne. Banko kaže da je jučer potpredsjednik Cheney posjetio ranjenog prijatelja.

O nesreći je prvo izvjestio lokalni list Corpus Christi Caller-Time. Ured podpredsjednika Cheneya se oglasio dan kasnije.

Prema onome što je do sada poznato, podpredsjendik je sa prijateljima bio u lovu na prepelice. Gospodin Whittington je pogodio pticu i krenuo da je traži u travi, u tom momentu Cheney i treći lovac su sa drugog položaja ugledali drugu prepelicu i Cheney je potegao obarač.

Harry Whittington je advokat u Austinu od 1950. godine i aktivan je u Republikanskoj partiji u Texasu.

Potpredsjednik Cheney je pasionirani lovac, koji svake godine ide u lov na fazene u Južnu Dakotu, i često u lov na patke u Arkansasu. Još jednom je njegov lovački izlet stigao na naslovne strane novina, kada je 2004. godine pozvao sudiju Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, Antonina Scaliu da zajedno u potpredsjedničkom avionu Air Force Two, idu u lov na patke u Louisianu.

U to vrijeme je, medjutim, pred Vrhovnim sudom bila tužba koju je protiv Dicka Cheneya podnjela grupa za zaštitu okoline.

XS
SM
MD
LG