Linkovi

Iz EU pozdravljaju izbor Fatmira Sejdiua


Medju prvima se iz Brisela oglasio visoki predstavnik EU, Javier Solana, pozdravljajući izbor Fatmira Sejdiua za novog predsjednika Kosova. Za Solanu je brz proces izbora novog predsjednika znak zrelosti i jedinstva u vrijeme puno izazova.

Visoki predstavik EU se nada da će sada bez oklijevanja nastavti se sa procesom utvrdjivanja kosovskog statusa. Sa druge strane, za Solanu je važno da se na djelu
iskaže primjena standarda, u svjetlu potrebe da sve kosovske zajednice dobiju garancije za bezbjednu i mirnu budućnost.

Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pozdravlja izbor novog kosovskog predsjednika, podsjećajući da je riječ o čovjeku čija reputacija govori da je umjeren i da želi da traži kompromise. Za prvog čovjeka Alijanse su to odluke čija će važnosti doći do izražaja dok bude vodio Kosovo kroz naredne mjesece, kada će se odlučivati o kosovskom konačnom statusu.

Evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, koji se, zajedno sa predsjednikom Komisije,
Manuelom Barrosom sprema u skoru posjetu balkanskom regionu, takodje je pozdravio izbor novog predsjednika Kosova- odmah mu poručuje da može računati na evropsku podršku, posebno u ovo vrijeme procesa odredjivanja kosovske budućnosti.

Rehn tako poručuje da Kosovo, kao i ostatak Balkana, imaju jasne evropske perspektive. On priznaje da je proces odredjivanja kosovskog statusa pitanje koje trenutno predstavlja najveći politički izazov u regionu. Proces Unija podržava, ulažući snagu u rješenje koje će biti, ne samo održivo, već će i stvoriti istinski demokratsko i multietničko društvo.

XS
SM
MD
LG