Linkovi

Prosvjedi muslimana se nastavljaju


Na hiljade muslimana u Indiji, Pakistanu, Afganistanu, Bangladešu, Maleziji i na Srednjem Istoku i dalje prosvjeduju protiv kontroverznih karikatura poslanika Muhameda.

Prvi veći prosvjed u Indiji je izbio na ulicama New Delhija nakon današnjih molitvi, u kojem su prosvjednici uzvikivali Smrt Danskoj. U Pakistanu, na hiljade ljudi je prosvjedovalo u Islamabadu, Karačiju, Lahoreu, Peshawaru i Quetti. Nekoliko hiljada muslimana se okupilo kod glavne džamije u Dhaki i spaljivalo improvizirane mrtvačke sanduke na kojima je pisalo Danska, Italija, Francuska i Norveška.

U Afganistanu, prosvjednici su se okupili na nekoliko mjesta u Kabulu. Slični prosvjedi su također organizirani u gradovima na Srednjem Istoku. Policija u Kuala Lumpuru u Maleziji je saopćila da je oko 2 hiljade prosvjednika prošlo od džamije do obližnje danske ambasade, uzvikujući parole protiv Izraela i zapada.

Malezijski premijer Abdulah Ahmad Badawi je rekao na međunarodnoj konferenciji da muslimanski svijet i zapad moraju prestati demonizirati jedni druge i prihvatiti jedni druge kao jednake.

XS
SM
MD
LG