Linkovi

Rat u Iraku i smanjivanje preza povećali deficit u američkom budžetu


Rat u Iraku i smanjivanje preza povećali su deficit u američkom budžetu. Predsjednik Bush je Kongresu dostavio svoj prijedlog budžeta za narednu fiskalnu godinu koja počinje u oktobru i u kojem traži 2,8 biliona dolara. Uglavnom zbog rata u Iraku i smanjivanja poreza, deficit u američkom budžetu se tako približio 4 posto od ukupnog američkog društvenog proizvoda.

Direktor budžeta, Josh Bolton je saopćio detalje plana koji Ministarstvu odbrane daje povećanje od 7 posto, kao pomoć za pokrivanje troškova rata u Iraku.

Josh Bolton, direktor za budžet:Predsjednik želi da vojnicima pribavi sve što trebaju da ovaj rat vode korektno i sigurno koliko je to moguće.

Alice Rivlin, bivša direktorica za budžet, sada analitičar u institutu Brookings u Washingtonu, je zabrinuta jer misli da će rat u Iraku biti plaćen posudjenim novcem, s obzirom da prihodi od poreza ne idu u korak sa budžetom.

Alice Rivlin, bivša direktorica za budžet:
Ovo je u stvari prvi put da vodimo rat koji ne plaćamo. I što je gore od toga, dok vodimo rat u isto vrijeme smanjujemo poreze.

Smanjivanje poreza, koje je možda podstaklo ekonomski rast, doprinijelo je da vladin suficit predje u deficit.

Alice Rivlin, bivša direktorica za budžet:
Deficit me jako brine. U kraćem roku mi rat možemo finansirati. Sjedinjene Države imaju jaku, važnu ekonomiju i ljudi su spremni da nam posude novac širom svijeta.

Najveći kupac dugova američke vlade su centralne banke Kine i Japana. Oni kupuju američke obveznice, dijelom i zbog toga da bi svoje valute držale nižim što im olakšava izvoz u Sjedinjene Države.

Nije nikakvo iznenadjenje da iz opozicione demokratske partije u Kongresu kritikuju Bushov budžet. Senator Kent Conrad, Sjeverna Dakota.

Kent Konrad, senator:
Ovaj budžet je totalna nesposobnost zemlje da održava fiskalnu disciplinu.

I unutar vlastite partije, budžetska politika predsjednik Busha se često dovodi u pitanje. Republikanci su se uglavnom zalagali za manju ulogu vlade u ekonomiji, medjutim, u vrijeme predsjednika Busha troškovi vlade su se znatno povećali.

XS
SM
MD
LG