Linkovi

Osam ministara u Vladi RS će biti Srbi pet Bošnjaci a tri Hrvati


Mandatar za sastav Vade RS, Milorad Dodik završio je danas konsultaciije sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka o izboru nove entitetske Vlade. Iako sastav kabineta još nije objelodanjen izvjesno je da će više od polovine ministarskih mjesta pripasti SNSD-u dok u Vladi neće biti SDS-a i radikala.

Iako još uvijek nisu saopštena imena potencijalnih ministara,izvjesno je da će novu Vladu Republike Srpske činiti predstavnici onih stranaka koje su izglasale nepovjerenje prethodnoj Vladi. Osam ministara će biti Srbi pet Bošnjaci a tri Hrvati, a među njima neće biti predstavnici SDS-a i radikala. Potvrdio je ovo i mandatar Milorad Dodik.

«Koncept je da u Vladi bude osam ministara iz SNSD-a plus predsjednik Vlade jer je činjenica da SNSD nosi odgovornost ove Vlade i mi,u tom pogledu,od svih tražimo podršku za takav koncept i moram reći da tu podršku i dobijamo.»

Očekuje se da će najmanje dva ministarska mjesta u novoj Vladi pripasti Partiji demokratskog progresa koja pretenduje i na mjesto predsjednika Narodne Skupštine. Predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, ipak, naglašava da ova stranka neće imati neke nerealne zahtjeve.

«Naše je mišljenje da ta Vlada mora imati, kao što smo više puta rekli, dovoljno snažnu podršku partija iz Republike Srpske a to je da ona, u suštini, ne bi trebala da zavisi samo od, ili dominantno, od partija koje imaju sjedište u Sarajevu.»

Ipak, mjesto potpredsjednika Vlade je čini se rezervisano za predstavnika Stranke demokratske akcije koja ima šest poslanika u Narodnoj Skupštni a po dva ministarska mjesta će dobiti SDP i Stranka za B i H. U Vladu će ući i DNS, ističe predsjednik ove partije, Marko Pavić.

«Mi smo tražili najmanje jedno ministarsko mjesto, jedno mjesto u Skupštini, neko od funkcionera i dalje prema dogovoru za ostala mjesta. Mandatar je to prihvatio.»

Mandatar za sastav Vlade, Milorad Dodik danas je održao konsultacije i sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske koji su podržali njegov koncept a kako je najavljeno Narodna Skupština bi se o novoj Vladi trebala izjasniti između 20. i 25. februara.

XS
SM
MD
LG