Linkovi

D. Serwer o Kosovu i ustavnim promjenama u BiH


O pitanju Kosova, njegove budućnosti, kao i pitanju ustavnih promjena u BiH, za Glas Amerike govori Daniel Serwer, direktor balkanske inicijative pri Američkom institutu za mir.

Britanski diplomata John Sawyers je predstavnicima Srba rekao da je nezavisnost najbolje rješenje za Kosovo. Gospodin Serwer komentira takvu izjavu na sljedeći način:

D. SERWER: Čini mi se da su razgovori dosta široki i otvoreni. Apsolutno je jasno da opcija nezavisnosti mora biti na stolu, a također je jasno i da je opcija za koju se Srbija zalaže, a to je maskimalna autonomija, također na stolu. Čini se da velike sile ipak razvijaju svoj vlastiti stav o statusu i u narednih nekoliko mjeseci bi mogli doći do nekog čvrstog rješenja.

Po meni, ne radi se o pitanju nezavisnosti ili uvjetne zavisnosti, već o pitaju suvereniteta i mislim da se mora postići sasvim jasno rješenje o suverenitetu-- da li će ostati u Beogradu ili će se prebaciti u Prištinu. Možete u suštini donijeti raznorazne odluke o suverenitetu, dok mislim da je nezavisnost veoma blijed koncept. Kosovo je danas dosta nezavisno, neke od institucija u Prištini su nezavisne od Beograda, ali nisu nezavisne od međunarodne zajednice koja tamo još uvijek ima obaveze. Mislim da je suverenitet mnogo jasniji koncept, jer kako bi Kosovo možda jednog dana, za 10-15 godina postalo dio Evropske unije, ono mora biti suverena država i mislim da se to treba imati na umu tokom ovih pregovora.

VOA: Gospodina Serwera smo upitali i kako vidi trenutne razgovore na ustavnim promjenama u BiH i da li misli da će se oni okončati do isteka roka?

D. SERWER: Mislim da je dosta toga dobrog učinjeno, ali smo došli do trenutka kada stranci, Amerikanci i Evropljani moraju ostati po strani i dozvoliti bosancima da donesu odluke. Neki su razgovore o ustavnim promjenama već proglasili neuspjehom, ali ja to ne smatram neuspjehom--već smatram da postoji velika potreba da se bh političari suglase i mislim da za to postoji i dobra šansa.

VOA: Gospodina Serwera smo upitali i da li smatra da će najnovije promjene u vladi RS-a, odnosno činjenica da SDS gubi, imati pozitivan utjecaj na razgovore.

D. SERWER: Nisam siguran u to, ali općenito bih rekao da SDS nije uvijek bio od pomoći u BiH. Mislim da je važno da se postigne dogovor o prijedlogu ustava kojeg mogu prihvatiti sve vodeće stranke. Nadam se da će i SDS biti dio tog dogovora, kaže na kraju Daniel Serwer.

XS
SM
MD
LG