Linkovi

Predsjednik Bush iznio dodatne detalje o  terorističkim zavjerama u SAD


Predsjednik Bush je danas saopćio dodatne detalje po pitanju terorističkih zavjera u Sjedinejnim Državama riječima da vjeruje da su mete napada bile visokospratnice u Los Angelesu.

Obraćajući se okupljenima u Nacionalnom udruženju gardista u Washingtonu, predsjednik Bush je kazao da je Al Qaida u oktobru 2001. godine pokrenula plan da jednim civilnim avionom napadne najveću zgradu na američkoj zapadnoj obali.

Predsjednik Bush je rekao da je visoki lider al-Qaide, Khalid Sheik Mohamed, tražio čovjeka iz Južne Azije za taj napad, sobzirom da bi on privlačio manje pažnje od nekoga sa Srednjeg Istoka, nakon terorističkih napada izvršenih 11 septembra 2001. godine. Medju njima je, prema Bushovim tvrdnjama, bio Hambali, jedan od lidera Jemaah Islamiyah.

Savjetnik iz Bijele kuće je kasnije dodao da je napad trebao biti izveden kada i septembarski napadi, ali je, kako on kaže, ideju odbacio Osama bin Laden, koji je želio da se otmičari aviona prvo koncentrišu na istočnu obalu SAD.

Predsjednik Bush je rekao da su vlasti u jednoj državi u Južnoj Aziji, čije ime nije saopćio, uhapsile ključnog operativce al-Qaide početkom 2002. godine i zavjera je otkrivena. On je rekao da je suradnja sa zemljama iz Južne Azije dovela i do hapšenja Hambalia 2003. godine i do propadanja zavjere.

XS
SM
MD
LG