Linkovi

Promjene arapsko-islamskih stereotipa u Hollywoodu


Kontraverza i nasilje koje su sobom donijele karikature u kojima se prikazuje poslanik Muhamed ponovno su otvorili razgovore o sukobu zapadne i srednjeistočne kulture.

Amerikanci arapskog porijekla u Hollywood-u vrijedno rade na mijenjanju arapsko-islamskih stereoptipa u filmskoj industriji. Jedan od njih je glumac Tony Shalhoub.

Tony Shaloub je Amerikanac libanskog porijekla, koji je nedavno dobio drugu nagradu Emmy za ulogu privatnog detektiva Monk-a kojeg igra u istoimenoj seriji. On za sobom ima impresivnu glumački karijeru, igrao je u filmovima kao što su Men in Black, The Siege, Big Night i Thirteen Ghosts.

Tony Shaloub:
Imao sam priliku da igram Talijane, Hispanike, Grke, Arape, i Jevreje, skoro sve. A onda sam imao sreću da igram i ne-etničke uloge, tako da sam ja svoje arapsko porijeklo iskoristio svoju korist.

Njegov film Big night je bio dobar primjer raznolikosti u Americi putem koje je moguće naći zajedničke tačke medju različitim kulturama imigranata.

Tony Shaloub:
Interesantna stvar u filmu Big Night je da je to priča o imigrantima, koji nisu bili Arapi, ali su bili isti kao moja obitelj, okupljeni oko porodične trpeze, i okupirani raskolom izmedju umjetnosti i komercijalnosti.

Tony Shaloub momentalno radi na novom filmu pod nazivom American East, koji se bavi posljedicama 11. septembra za Arape u Americi

Tony Shalhoub:
Na ovom projektu radim sa dvojicom Amerikanaca egipatskog porijekla. Imaću ulogu u ovom filmu, ali biću i producent. Radi se o priči o Arapima u Americi, Muslimanima u Americi poslije 11. septembra, koji žive ovdje u Los Angelesu-u. Vrlo je interesantna i duhovita, sexi i dramatična priča koju je važno ispričati.

Tony Shalhoub, filmska zvijezda arapskog porijekla, vjeruje da se različite kulture ne trebaju sukobljavati već se skoncetrisati na sličnosti koje ih vežu.

XS
SM
MD
LG