Linkovi

Protesti ispred norveške, francuske i danske ambasade u Sarajevu


Više od hiljadu građana BiH, danas je ispred norveške, francuske i danske ambasade u Sarajevu, protestiralo zbog objavljivanja spornih karikatura poslanika Muhammeda. Protesti su prošli bez incidenata, uz jake mjere sigurnosti.

Noseći zastave sa državnim i vjerskim obilježjima, sudionici protesta pozvali su ambasadore islamskih zemalja akreditirane u BiH da zaštite islamske svetinje, a Generalnu slupštinu UN-a da najoštrije osudi, kako su rekli, «nemila dešavanja».

Protestanti su ambasadama Francuske i Norveške dostavili zahtijeve u kojima se traži javna isprika i sankcioniranje osgovornih za objavljivanje karikatura, a to isto sutra će biti uručeno i predstavnicima danske ambasade, koja danas nije radila.

Norveški ambassador u BiH, Henrik Ofstad sreo se sa predstavnicima demonstranata, i istaknuo kako žali što je došlo do objavljivanja karikatura, te dodao da je organiziranje mirnih protesta način slobode izražavanja u demokratskim društvima i da je to dobra prilika da se počne dijalog u svijetu.

Od muslimana u BiH, na protestu je zatraženo da bojkotiraju danske proizvode i proizvode iz zemalja u kojima su objavljene karikature.

Sa skupa je upućena i poruka predstavnicima svih svjetskih religija u BiH i svijetu koji su pozvani da se ujedine u odbrani vjerskih svetinja te zajedno bore za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Organizator današnjeg protesta je grupa građana BiH na čijem je čelu Salih Begović. Inače, Begović je rekao da je paljenje od papira napravljenih zastava norveške i Danske, te susjedne Hrvatske, čiji je tjednik Nacional, u svom posljednjem broju objavio karikature Muhameda.as., odgovornost pojedinaca te da organizatori protesta nisu učestvovali u tom incidentu, niti su ih planirali.

XS
SM
MD
LG