Linkovi

Oštre reakcije na ismijavanje Holokausta, i pozivi na demokratski dijalog


Austrijski federalni kancelar, Wolfgang Schüssel je danas oštro reagovao na objavljivanje karikatura na web stranicama Arapsko-evropske lige, sa sjedištem u belgijskom gradu Antverpen. Karikature dovode u pitanje stradanja jevreja tokom Drugog svjetskog rata i na posprdan način se odnose prema žrtvama Holokausta.

Kancelar Schüssel, koji je u ovom šestomjesečnom mandatu i predsjedavajući Evropskog vijeća, danas je izrazio šokiranost sadržajem na stranicama ove muslimanske imigrantske organizacije u Belgiji. On kaže kako te karikature stavljaju znak pitanja nad onim što je do sada bilo neosporno - zato poziva da se prekine "spirala recipročnih provokacija i uvreda".

Za predsjedavajućeg Evropskog vijeća ni karikature objavljene u danskim novinama, ni nedostojne šale na račun Holokausta nemaju mjesta u svijetu gdje različite religije i kulture treba da žive zajedno, u duhu medjusobnog poštivanja. Posljednje što treba Evropi i svijetu je sukob kultura, uvjeren je Schüssel, koji poziva na poštivanje i dijalog.

Sličnog tona su i poruke iz sjedišta Evropske komisije - poziva se, prie svvega, belgijska država da reaguje u svjetlu proklamovanih sloboda izraza ali i potrebe uspostavljanja atmosfere razumjevanja i dijaloga.

Glasnogovornik EK, Johannes Laitenberger:
"Na evropskim članicama je i na zakonskoj regulativi EU da se bave pitanjem sloboda izražavanja i njihovim ograničenjima. Što se tiče Evropske komisije, ona poziva sve uključene u to da se vrate mirnom razgovoru, kao što i priliči demokratskim i pluralističkim društvima".

U reakciji na sve ozbiljnije nemire izazvane objavljivanjem karikatura poslanika Muhameda u danskoj, a potom i evropskoj štampi, ministar vanjskih poslova Austrije i predsjedavajuća Vijeća ministara EU, Ursula Plašnik, je pozvala visokog predstavnika EU, Javiera Solanu da što prije posjeti sjedište Organizacije islamske konferencije u Saudiskoj Arabiji i sa tamošnjim zvaničnicima nadje način da se stišaju narasle tenzije. Ona je uvjerena da je "medjunarodni konsenzus protiv nasilja", nephodan kao nikada do sada. Umjesto nasilja, Predsjedništvo EU unije insistira na mirnom i demokratskom dijalogu.

XS
SM
MD
LG